Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-26 06:16:00

Novák elárulta: Nem új frakcióban, közös cselekvésben gondolkodnak Salviniékkal és a lengyelekkel

Nem terveznek új frakciót, de nem kell túl sokat várni, hogy kiderüljön, milyen politikai szövetség jön létre a Fidesz részvételével Salviniékkal és a PiS-szel - nyilatkozta Novák Katalin a VRT flamand televíziónak. A családügyi miniszter az interjúban kijelentette: “a meleglobbi túl messzire ment”.

A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól, de ideje volt kilépnie a pártcsaládból - mondta Novák Katalin a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének adott interjújában. A Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke, családügyi tárca nélküli miniszter az interjúban elmondta, az Európai Néppártban ( EPP ) a legfőbb aggályuk az volt, hogy a korlátozta volna a fideszes képviselőket a jogaik gyakorlásában. A kilépés valami újnak lehet a kezdete, a Fidesznek így lehetősége nyílik arra az Európai Parlamentben, hogy képviselje a kereszténydemokrata értékeket.

„Gyakran alig lehet már megkülönböztetni egyik pártot a másiktól, és egyes országokban már nincsenek olyan pártok, amelyek kiállnának például a családi értékek mellett. A tömeges bevándorlás támogatása nem lehet az egyetlen megoldás Európa demográfiai válságára. A Fidesz megoldása, hogy támogatja a családokat és a kívánt gyermekek vállalását” - mondta Novák Katalin. Magyarországon konszenzus van arról, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, ahogyan mindig is volt. A meleglobbi túl messzire ment, azokat, akik nem minden területen a melegjogok előmozdítására törekszenek, rögtön melegellenesnek bélyegezi meg - jegyezte meg.

Az EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány miatti mentőcsomaggal kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy a mentőcsomag folyósítása mielőbb elindul. Magyarország eredetileg nem támogatta azt, mert nem szorult rá, de mint mondta, a magyar kormány később figyelembe vette, hogy más országoknak ettől még szükségük lehet rá.

A Fidesz jövőbeni szövetségeseiről, a Matteo Salvini által vezetett Ligaval, illetve a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel egy esetleges európai parlamenti új frakcióval, az együttműködésükkel kapcsolatos kérdésre Novák Katalin azt mondta:

“ez nem feltétlenül jelent új strukturát, vagy új frakciót most”. Nem strukturákban gondolkodunk, hanem cselekvésben és válaszokban, és a jövővel foglalkozunk, nem a múlttal - tette hozzá. A riporter kérdésére megerősítette, hogy valamilyen “mozgalmat” közösen terveznek a Ligaval és a lengyel kormánypárttal. 

Novák Katalin konkrétumokat nem árult el, mint fogalmazott, “már nem kell túl sokat várni”, hogy kiderüljön, milyen politikai szövetség jön létre a Fidesz részvételével.

A Fidesz a múlt héten távozott az Európai Néppártból, a kilépésről szóló hivatalos levelet Novák Katalin a Twitterén hozta nyilvánosságra, erről itt írtunk részletesen. Arról pedig, hogy a Fidesz miért lépett ki az EPP-frakcióból, ebben a cikkben számoltunk be.

Orbán Viktor az EPP-ből való távozás után a Kossuth Rádióban azt mondta: már beszélt a lengyelekkel, valamint "Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral", és a másik olasz jobbodali párt elnökasszonyával, Giorgia Melonival is, az új európai jobboldal felépítése a cél. A miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában azt is elárulta, hogy hamarosan találkoznak Salvinivel és a lengyel miniszterelnökkel.

Ajánlom

További belföldi híreink