Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-17 15:31:00

Kásler tanácsadója: Posztcovid-ambulanciák jöhetnek a kórházakban

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, Kásler Miklós miniszter tanácsadója a Spirit FM Exkluzív című műsorának a vendégeként hangsúlyozta azt is, hogy a magyar egészségügyi vezetés a koronavírus első hullámában elég tapasztalatot szerzett, ezért nem fél attól, hogy a magyar egészségügy összeomlik. Arról is beszélt, hogy létre kell hozni olyan rehibilitációs osztályokat, ahol azokat a betegeket lehet kezelni, akik átestek az úgynevezett kovid-szindrómán. Rövidesen ki fog menni egy miniszteri utasítás, ami alapján kell felállítani ezeket az ambulanciákat.

Mint ismert, szerdára 3456 új fertőzöttet regisztráltak, amivel 532 ezer felé nőtt az azonosított fertőzöttek száma, míg az aktív fertőzöttek több mint 156 ezren vannak. 195 többségében idős beteg hunyt el egy nap alatt, ami új fekete rekordot jelent itthon. A kórházban több mint 10 ezer beteget ápolnak, és közülük 1128-an vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy nehéz hetek állnak előttünk, és ezt az elmúlt napok számai igazolják is.

Kollár Lajos a Spirit FM Exkluzív című műsorában a koronavírus-járvány harmadik hullámáért egyértelműen a brit mutánst tette felelőssé, és rámutatott arra, hogy szlovák területekről érkezhetett hozzánk ez a vírusvariáns. Ezt azzal is indokolta, hogy első sorban Szlovákiában kapott erőre, és a fertőzöttségi térképen Észak-Magyarországon súlyos a helyzet, míg a déli régiók kevésbé érintettek. „Az elmúlt heteknek a számait elemezve, azt látjuk, hogy valóban, most egy-két kemény hét áll előttünk” – fogalmazott a szakember.

Az egészségügy helyzetével kapcsolatban megjegyezte, hogy a koronavírus első hullámában elég tapasztalatot szerzett az egészségügyi vezetés. Szerinte jól láthatóak körülbelül mennyi gépre és személyzetre van szükség, és mint mondja, „még jelentős humánerőforrás is és gépműszerpark is mobilizálható. Tehát én egyelőre nem látom azt, hogy a magyar egészségügyet a legkisebb veszély is fenyegetné, hogy összeomlik”. Hangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a vírushelyzet úgy kívánja, további orvosok szabadíthatóak fel, és ismét kijelentette: „úgy gondolom, hogy nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy beomlik a magyar egészségügy, mint ahogy azt sok országban láttuk.”

Posztcovid-ambulanciák jöhetnek a kórházakban

Rámutatott a szakember, hogy amíg az első hullámnál alig tapasztaltak szövődményeket, addig a most meglehetősen sok az utóhatás, a szövődmény, ami sok mindenből állhat: fejfájás, légzési nehézség, tagfájdalom, mentális problémák. „Azt is tudjuk, hogy a betegség egy részénél a kis erekben lévő rögösödés okozza a szövődményeket. És hogyha ennek az ellenszerét megtaláljuk, és egy vérrögoldó kezelést, tehát egy fibralitikus rendszer aktiválásával, vagyis fibralitikus anyagokat juttatunk a szervezetbe – ez nagy valószínűséggel segíthet ezeknek kovidos betegeknek a gyógyulásában. Ez egy elég újszerű megállapítás. Nagyon komoly jelentősége lehet, ha egyértelmű bizonyítékot nyer” – jelentette ki Kollár Lajos.

A szakember hangsúlyozta, hogy főleg a fiatalokat érinti az utószövődmény. Elmondta, hogy döbbenetes számú olyan sportolóval találkozott, akik átestek a koronavíruson, látszólag meggyógyultak, negatív volt már a mintájuk, de egyszerűen nem tudták visszanyerni az eredeti dinamizmust, életkedvüket, az erejüket, a terhelhetőségüket. Végül majdnem mindegyiknél kiderült valamilyen organikus betegség: szívmellhártya gyulladás, szívizom gyulladás, szívburok gyulladás és egyéb már társbetegségek.

Az úgynevezett posztkovid-szindróma kezelésére összeállítottak egy tervet. Ebben azt javasolják, hogy az országos intézményekben, egyetemi klinikákon, megyei kórházakban állítsanak fel posztkovid ambulanciákat. „És sajnos a posztkovid-szindróma rehabilitációjára is sor fog kerülni” – tette hozzá Kollár Lajos. Ez azt jelenti, hogy létre kell hozni olyan rehibilitációs osztályokat, ahol azokat a betegeket lehet kezelni, akik átestek a kovid-szindrómán. Ennek elindult már a szervezése, és elkészült egy protokoll a kezelések alapján – fogalmazott a szakember. Elmondta azt is, hogy rövidesen ki fog menni a miniszteri utasítás, ami alapján fel kell állítani ezeket az ambulanciákat.

A koronavírust a kezdeti állapotában kell megfogni

Ehhez pedig két gyógyszer ismert. Az egyik ilyena Favipiravir, amivel az a cél, hogy a beteg már aznap megkapja, amikor kiderül, hogy a tesztje pozitív lett. „És ezt kiegészítve más gyógyszerekkel, mint például a vérlemezkéknek az összecsapódását megakadályozó gyógyszerrel, vagy D-vitaminnal, vagy esetleg a korábban említett trombolitikus gyógyszerrel, nagyon jó hatást lehet elérni” – hangsúlyozta Kollár Lajos.

Hozzátette a szakember, hogy Magyarország nagyon korán jutott hozzá, Európában talán először ahhoz az Amerikában gyártott gyógyszerhez, amellyel tavaly ősszel Donald Trump volt amerikai elnököt is kezelték. A Bamlanivimab-ot, amely a középsúlyos betegeknél a leghatékonyabb, nagyon ígéretes gyógyszernek tartja Kollár Lajos, éppen ezért szerinte kiemelten fontos, hogy Magyarországra bő másfél hónappal ezelőtt került be, és további szállítmányokra lehet számítani.

Túlpolitizált a betegség

Az oltási tervvel és a logisztikával kapcsolatban elmondta, hogy szakmailag nagyon jól alátámasztva megtörtént, és szerinte teljesen normális, hogy egy újonnan felállított informatikai rendszernél vannak anomáliák. „Tehát biztos, hogy vannak hibák, én magam is tudok nem egyről, de ez nem jellemző. Azt gondolom, hogy az oltási program az tervezetten, megfelelő ütemben halad. És ha ez így megy, akkor szerintem előre láthatóan májusig el fogjuk érni azt, hogy a regisztráltak már oltásra kerülnek” – jelentette ki Kollár Lajos. Hozzátette ugyanakkor, hogy sajnálatosnak tartja azt, hogy borzasztóan túlpolitizált lett az egész betegség. Szerinte, ha az egész folyamatot utólag visszanézi, akkor a magyar egészségügyi kormányzat nagyon a helyén volt már az első perctől kezdve.

A nyitással kapcsolatban azon a véleményen van, hogy amint beoltják az eddig regisztráltakat, amely reményei szerint május közepéig megtörténik, addigra a fertőzésszám is csökkenő tendenciába fog átváltani, és így talán lehet egy nyugodt nyarunk.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink