Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-17 05:47:00

Pedagógusok soron kívüli oltása: a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az operatív törzs foglalkozik a kérdéssel

A legnagyobb pedagógus szervezetek hónapok óta kérik, hogy soron kívül oltsák be az iskolákban és óvodákban dolgozókat. Az eddigi hírekkel ellentétben a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke híradónknak arról beszélt, hogy úgy tudják, az operatív törzsnél foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A PDSZ közben jogászokkal vizsgálja a munka megtagadásának lehetőségét abban az esetben, ha a tantermi oktatás újrakezdésére sem kezdik meg a pedagógusok tömeges oltását. Az ATV Híradó riportja.

A koronavírus-járvány miatt április 7-éig otthonról tanulnak a gyerekek. Többnyire az óvodák is zárva vannak, de számos helyen tartanak ügyeletet.

A pedagógusok és más oktatási dolgozók mégsem élvezhetnek elsőbbséget az oltási rendben. Pedig a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte, hogy a szünet végéig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat. Eddig azonban csak kitérő választ kaptak az illetékes szaktárcától.

A Népszavának a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt nyilatkozta, hogy az oltási sorrend meghirdetésének nyilvánosságra jutásakor ők is azonnal a köznevelési államtitkárhoz fordultak kérve, hogy az egészségügyi és szociális szféra után a pedagógusok következzenek az oltási sorrendben, mert csak ebben az esetben tudnak a köznevelési intézmények biztonságosan működni.

Válaszuk szerint az operatív törzs foglalkozik a kérdéssel. A pedagógusokat a kritikus foglalkoztatottsági kategóriába sorolják, és az idősek, valamint a krónikus betegek után következhetnek – árulta el híradónknak a szervezet elnöke, Horváth Péter. Híradónk kereste az Emberi Erőforrások minisztériumát, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Míg a tantermi oktatás szünetel, az iskoláknak és az óvodáknak is kell ügyeletet biztosítani olyan gyermekek számára, akiknél az otthoni felügyelet nem megoldható. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének információi szerint ezalatt az idő alatt is több pedagógus, és pedagógiai asszisztens fertőződhetett meg.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja híradónkat elárulta: több intézményben is meg kellett szüntetni a felügyeletet, olyan sok volt a fertőzött diák és felügyelő.

Nagy Erzsébet azt is elmondta, hogy jogászokkal vizsgálják a munkamegtagadás lehetőségét, ha úgy kell visszamenniük az iskolákba és óvodákba, hogy nem kezdik meg a pedagógusok tömeges oltását.

A tanárok soron kívüli beoltását sürgeti a Nemzeti Pedagógus Kar is

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink