Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-13 19:11:00

Gyermekorvos: Egyre fiatalabbak, óvodás vagy akár bölcsődés korúak is megbetegszenek

9444 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Jelenleg közel 9 ezer covid-beteget ápolnak kórházban, közülük már 989-en vannak lélegeztetőgépen és 163 ember meghalt a betegség következtében. A kormányzati koronavírus oldalon azt írják: a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed. A betegség egyébként a gyerekek körében is súlyosabb lefolyású a korábbinál. Rusvai Miklós virológus szerint azért, mert az idősek zömét már védi az oltás. Az ATV Híradó riportja

"Előbb-utóbb egyszerűen a statisztika alapján a súlyos esetek minden egyes praxisba meg fognak jelenni" - Póta György gyermekorvos tapasztalatait kérdeztük, miután a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa pénteken arról beszélt a Blikknek: a járvány harmadik hullámában megháromszorozódott az osztályra kerülő koronavírusos gyerekek száma. A Híradónknak nyilatkozó gyermekorvos ötször annyi betegről számolt be, mint az őszi hónapokban és egyre több a súlyos eset.

"Szeptember-októberben folyamatosan találkoztunk, de tényleg tömegével koronavírusos gyerekekkel, miközben egyik sem volt súlyos eset, én nem is emlékszem, hogy akkor komolyabb kórházi kezelésekre szükség lett volna, most pedig ennek az ellenkezője: napi szintű tapasztalat." - fejtette ki Póta.

Ráadásul egyre fiatalabbak, óvodás vagy akár bölcsődés korúak is megbetegszenek – teszi hozzá a gyermekorvos.

"Mindenképpen kiemelendő az intenzív hosszú ideig tartó szédülés, gyengeségérzés, ez az egyik legjellemzőbb tünet, legalábbis az én tapasztalatom szerint a gyerekeknél." - mondta Póta.

"A vírus, a terjedőképes brit mutáns újabb áldozatokat keres és egyre lefelé megy a korban" - Rusvai Miklós magyarázata szerint nem meglepő, hogy a fiatalabbak körében is több és súlyosabb megbetegedést okoz a vírus, ez ugyanakkor független a mutációk megjelenésétől.

"Ez nem az új mutánsok megjelenésével van elsősorban összefüggésben, hanem azzal, hogy az idősebb korosztályt védjük" - a virológus azt mondja, több mint 15 ezer mutánsról tudnak, sőt úgynevezett hibrid mutáció is létezik, ezeknek azonban csak akkor van jelentőségük, ha valamilyen módosulást okoznak.

"Számunkra a brit mutáns az, ami fontos, mert ez az, ami jelenleg Magyarországon a fertőzések legnagyobb részét előidézi, ez az, ami a harmadik hullámot előidézte azáltal, hogy a brit mutánsnak a terjedőképessége megváltozott." - fejtette ki Rusvai.

A szakértő azt mondja, jelenleg minden elérhető oltóanyag véd minden mutáció ellen, igaz a vakcinákat egyelőre csak 18 év felettieknek lehet adni.

Közben folytatódnak a hazai oltások. A Blikk hozott nyilvánosságra fotókat a Dél-Pesti Centrumkórházból, ahol a képek tanúsága szerint annyian gyűltek össze szombat délután, hogy képtelenség volt tartani a szigorúan előírt védőtávolságot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink