Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-12 17:15:00

MOSZ alelnök: rövid időn belül 2-3 ezer embernek lehet szüksége lélegeztetőgépre

"Feltölthetjük mind az 50 ágyat betegekkel, ennek az lesz az eredménye, hogy 50 ágyon fog 50 beteg feküdni 2-3 százalékos túlélési eséllyel"- jelentette ki Daróczy-Gaál Ágnes orvos az egészségügy leterheltségére reagálva.

Daróczy- Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Híradó megkeresésére elmondta, hogy nagyon rosszak a jelenlegi állapotok. "Azt kell látnunk, ha van is ugyan 50 intenzíves ágy egy intenzív osztályon, de csak 15 betegre elég  személyzet van, akkor minden egyes további beteg, akit felveszünk a fennmaradó 35 ágyra, az már a 15 kezelt beteg esélyeit is rontja. Amíg a 15 főre elegendő személyzetnél azt mondhatjuk, hogy 15 embernek adtunk 30 százalék túlélési esélyt, minden egyes további beteg felvételénél a meglévőktől elveszünk további 2-3 százalékot"- ismertette a súlyos számokat az orvos. 

 "Feltölthetjük mind az 50 ágyat betegekkel, csak akkor az lesz az eredménye, hogy 50 ágyon fog 50 beteg feküdni 2-3 százalékos túlélési eséllyel"- jelentette ki Daróczy-Gaál Ágnes. 

A MOSZ alelnöke azt is elmondta, hogy minden intézményben zajlik már úgynevezett triázsolás, ami azt jelenti, hogy megpróbálják a lehető legjobb túlélési eséllyel rendelkező pácienseket kiválasztani az intenzív osztályos elhelyezésnél. Valamilyen szintű triázsolás békeidőben is folyik egyébként, de ennek a központi szintű és azonos kritériumok alapján működő triázsolásnak viszont most van itt az ideje- magyarázta az orvos. 

"Most vagyunk ennél a 900 fölötti létszámnál a teljesítőképességünknek centire a határán. A dolgozók átoltottsága azon nem fog javítani, hogy az oltatlan dolgozó ugyanúgy maximum 5 lélegeztetőgépen lévő emberre tud figyelni, mint az oltott dolgozó, tehát nem feltétlenül látom az összefüggést. Attól, hogy valakit beoltanak még nem válik szupermenné"- szögezte le a MOSZ alelnöke. 

Az orvos szerint ha ugyanilyen ütemben növekszik a kórházban kezeltek száma, hogy a két héttel ezelőttihez képest csaknem háromszorosára nőtt a gépen lévők száma, akkor itt 2-3 ezer olyan ember lesz, akinek lélegeztetőgép igénye lenne. Azt is elmondta, hogy nem fogják tudni ellátni őket. 

Daróczy-Gaál azt is elmondta, hogy ez átlagéletkor láthatóan napról-napra egyre csúszik lejjebb az intenzív osztályon kezeltek tekintetében. "Gyakorlatilag már elmondhatjuk, hogy Magyarországon covid intenzíven nem nagyon fekszik 65 évnél idősebb beteg, ellenben megjelentek a 30 évesek is"- közölte az orvos.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink