Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-11 21:11:00

Pedagógusok Szakszervezete: arra is kell készülni, ha nem tudják megtartani az érettségit

Mindezt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta az Egyenes beszédben. A tavalyi állapotokhoz képest most más a helyzet, több alternatívát kell felvázolni: sokan dőlnek ki. Az ügyeleti rendszerről szintén szó esett, hogy a szakszervezetek szeretnék, ha csak az oltottak vagy az önkéntesen jelentkező tanárok vállalhatnák a munkát.

Szabó Zsuzsa káoszként írta le a pénteki és a szombati információkat: először azt kapták meg, hogy az iskolák bezárásával nincs ügyelet, majd kiderült, hogy mégis lesz, és senki nem tudott semmit. Emiatt az is kérdéses volt, hogy van-e étkeztetés: rengetegen zúdultak rá a KRÉTA-ra, mindenki tájékozódni akart, a rendszer pedig összeomlott.

A Klebelsberg Központ elnökével szombaton sikerült egyeztetniük, és elmondták a kéréseiket: amennyiben van ügyelet, akkor olyan pedagógusokat osszanak be, akik be vannak oltva vagy akik már átestek a fertőzésen, esetleg olyat, aki önként vállalja az ügyeletet. A minisztériumnak több tucatnyi levelet írtak, de érdemi választ nem kaptak, ezért fordultak a nyílt levél opciójához, amiben többek között azt kérték, hogy a tavaszi szünet kezdetéig minden pedagógust oltsanak be, aki jelentkezik. Szabó Zsuzsa egy február végi adatot is közölt, ami a múlt hét végén derült ki. Egy budapesti kerületben 750 gyerekből 540-en otthon voltak, és közülök 140-et nem engedett be a szülő. A Pedagógusok Szakszervezete azt kérte, hogy akár egy covidosnál is csukjanak be az intézmények.

Online oktatás: Sok a nyitott a kérdés

 

“Ha nagy baj van, akkor bátraknak kell lennünk” - mondta Ravasz Ágnes, a PDSZ országos elnökségi tagja arra, hogy jó, hogy megtette az a XIII. kerületi igazgató, aki hazaküldte a diákokat. A ügyelet témájához még annyit tett hozzá, hogy ez rengeteg plusz munka: vagy a digitális oktatás vagy az ügyelet működik egy tanárnál, a kettő együtt nem megy. Ráadásul azt se lehet tudni, hogy hányan fogják igénybe venni az ügyeletet. A kormány csak annyit mondott, hogy aki teheti, ne vigye iskolába a gyerekét, de pontos kritériumrendszert nem dolgoztak ki, hogy például kinek feltétlenül szükséges, hogy éljen a lehetőséggel.

“Most ha egy vírusos beteg betette a lábát egy óvodába, iskolába, ott kaszált” - mondta Szabó Zsuzsa arra, hogy mi a legnagyobb különbség a tavaly tavaszi állapotokhoz képest. Most sokan dőlnek ki, és azt kérték, hogy a digitális oktatás esetén az állam 14 éves korig biztosítson táppénzt.

A gyerekek eddig nem mutattak tüneteket, de már ők is tüneteket produkálnak , és ezzel élesedik a helyzet - folytatta Szabó Zsuzsa.

Százszázalékos táppénz

Rettenetes, bürokratikus eljárás - kommentálta Ravasz Ágnes a fertőzött pedagógusnak kért százszázalékos táppénz ígéretét. Hozzátette, hogy mindez PCR-teszthez van kötve, de már gyorstesztet végeznek sokszor bizonyított tünetek esetén is. A PDSZ-nél nem tudják, hogy hányan kaptak százszázalékos táppénzt, és a Pedagógusok Szakszervezete szintén hangsúlyozta, hogy ők sem kapnak erre vonatkozó választ. Azt sem tudják, hányan betegek a tanárok közül.

December és január között készítettek egy felmérést, és ezek alapján a válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy megkapta a százszázalékos táppénzt a betegek közül.

Mi legyen az érettségivel?

A Pedagógusok Szakszervezete megfogalmazta a tanácsait, hogy a kormány dolgozzon ki több alternatívát, hiszen teljesen más a vírus tempója és milyensége, mint tavaly. Arra is kell készülni, hogy még többen lesznek betegek, és esetleg nem tudják megtartani az érettségit. Ha nagy a baj, akár azt is lehet, hogy az év végi jegy zárja le a tizenkét éves iskolai ciklust - már aki nem akar tovább tanulni. Aki egyetemre, főiskolára menne, annak meg a felvételi tárgyakból kéne érettségizni. Szabó Zsuzsa elmondta, hogy nagyon nagy a különbség a felkészítésnél, nem mindenkinek megy ugyanúgy a digitális oktatás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink