Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-10 18:54:00

Közel 1000 orvostanhallgató segíti a kórház és klinikák munkáját, napi 500 a mentősökét

Továbbra is jut minden arra rászorulónak kórházi ellátás és lélegeztetőgép – ezt írta híradónknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a kérdésre, hogy mennyire súlyos a helyzet a kórházakban. Szlávik János kedden beszélt arról az állami rádiónak, hogy foglaltak a Dél-Pesti Centrumkórház ágyai, és az intenzíven is nagyon sokan vannak. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: sokszor annyira súlyos a fertőzés, hogy a családok szinte együtt kerülnek kórházba. Az ATV Híradó riportja.

Az operatív törzset napról napra arról tájékoztatják a klinikusok, hogy egyre súlyosabb esetekkel találkoznak. Müller Cecília, országos tiszti főorvos szerint előfordul, hogy egy egész család szinte egyidejűleg olyan súlyosan megbetegszik, hogy közösen vonulnak a kórházba, a beérkezést követően pedig szinte perceken, vagy órákon belül lélegeztetőgépre szorulnak.

Szlávik János a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa az állami rádiónak kedden azt mondta: a koronavírus harmadik hullámában rendkívül súlyos a helyzet, és szerinte is gyakori, hogy a gyermek, a szülő, a nagyszülő egyszerre betegszik meg. Ennek a szakember szerint az az oka, hogy a vírus – a korábbihoz képest – nagyon könnyen terjed emberről emberre. Szlávik elmondása szerint náluk gyakorlatilag az összes koronavírusra kihelyezett ágy tele van, és az intenzív osztályon is nagyon sok beteg van.

Az Országos Mentőszolgálat munkáját viszont továbbra is segítik az orvos, és egészségtudományi hallgatók, naponta 500-an – számolt be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Közleményükben kitértek arra is, hogy közel 1000 egyetemistát vontak be a kórházi, klinikai tevékenységek támogatásába.

Híradónk kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudják: szerintük miképpen lehetne segíteni a magyar kórházakat, és hogy előfordulhat-e az, hogy rövid időn belül külföldi segítséget kell kérni ahhoz, hogy el tudják látni a betegeket.

Az EMMI erre az válaszolta: „a járvány harmadik hulláma valóban nagyon leterheli a kórházakat, de továbbra is jut minden arra rászorulónak kórházi ellátás és lélegeztetőgép. A kórházakat azzal lehet segíteni, ha betartjuk a szabályokat, és minél többen kérik az oltást, ugyanakkor a favipiravirt éppen azért kaphatják meg otthon is a betegek, hogy állapotuk ne forduljon súlyosra.”

Lassan megtelnek a magyar kórházak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink