Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-10 06:22:00

Karikó Katalin: láttam a jövőt, de nem tudtam meggyőzni másokat róla

A kutatóbiológus, biokémikus szerint jó logisztika és rengeteg szakember munkája kellett ahhoz, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája egy évvel a vírus felbukkanása után már az emberek karjában legyen.

Karikó Katalin a szegedi Dugonics Társaság keddi online beszélgetésén a Telex cikke szerint azt mondta: még nem tudni, hogy a vakcina meddig óv, de tartósabb lehet, mint a fertőzöttség adta védettség.

A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója elmondta: vakcinálással tovább tart a védelem, mint a fertőzéssel, a vírusoknak ugyanis van egy trükkjük, amivel az emlékezősejteket gyengítik. Hozzátette, hogy a koronavírus-fertőzötteket akár már a gyógyulásukat követő 90 napon belül lehet oltani. A biológus az életútjáról is szóló interjúban elmondta, jól megvolt anélkül, hogy elismerték volna tudományos munkáját.

"Olyan voltam, mint Kasszandra, láttam a jövőt, de nem tudtam meggyőzni másokat róla. Most sem érzek olyan érzést, hogy na ugye, én megmondtam" – fogalmazott, hozzátéve, hogy jó logisztika és rengeteg szakember munkája kellett ahhoz, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája egy évvel a vírus felbukkanása után már az emberek karjában legyen.

Az izraeli tömeges oltás adatai alapján azt is elmondta, hogy az ott beoltott 4,7 millió emberből súlyos mellékhatás 158 esetben volt, de szerinte nincs is olyan gyógyszer, amelynek ne lenne mellékhatása.

Tervezik az új uniós vakcinaigazolványt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink