Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-10 05:54:00

A kereskedők már nem tudják "lenyelni" a forintgyengülést, egekben az árak

3,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke idén februárban. Ez azt jelenti, hogy tavaly szeptember óta nem volt akkora az infláció, mint most. A KSH adatai szerint az étolaj, a dohánytermékek és az új autók ára nőtt a legjobban az elmúlt egy évben. Egyre drágább az üzemanyag is, két hónap alatt majdnem 4 százalékkal nőt a benzin és a gázolaj ára. Az ATV Híradó riportja.

Hiába voltak már karácsonykor is korlátozások, sokan vásároltak a plázákban, de a piacokat is tömegek lepték el. Az ünnepek előtt nem nagyon nézték az emberek az árakat, a hétköznapokban viszont egyre inkább feltűnik a drágulás.

Az élelmiszerek átlagosan 3,4 százalékkal drágábbak, mint egy évvel korábban. A rekordot az étolaj tartja, amely 12 hónap alatt 25,1 százalékkal drágult. A cukor csaknem 10, a méz 7,5, a liszt és a sertéshús több mint 7 százalékkal kerül többe, mint tavaly februárban. A munkahelyi étkezés is drágább lett. A cigaretta ára is elszállt, 16 és fél százalékkal drágult. De mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak is, aki új autót szeretne vásárolni, hiszen a gépjárműveknél 12 százalékos az árnövekedés. Ha pedig tankolni szeretnénk, ezt is jóval drágábban tehetjük, mint egy éve.

A GKI vezérigazgatója szerint a kereskedők sokáig a termelőkre és nem a vásárlókra hárították az árnövekedést, de egy év alatt a forint több mint 30-35 forintot gyengült az euróhoz képest, ez pedig már érvényesíteni kellett az árakban. Molnár László híradónknak azt mondta:

az elmúlt 1-1,5 évben lezajlott forintárfolyam gyengülés nem teszi lehetővé, hogy ekkora különbséget lenyeljenek a kereskedők. „Ezért ezt most egyösszegben ráborították a piacra”

 – magyarázta.

A KSH adatai szerint néhány terméknél szembetűnő az idei évben bekövetkezett drágulás is: folytatódott az étolaj árának szárnyalása, de a gyümölcslevek is majdnem 5 százalékkal drágultak az idei év első két hónapjában. A burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs is többe kerül 3,5 százalékkal, de drágult a tej is.

Folytatódott a szolgáltatások, a tartós fogyasztási cikkek vagy éppen a sör drágulása is, de az üzemanyag ára szabadult el leginkább: csak az elmúlt két hónapban 4 százalékkal emelkedett a benzin és a gázolaj ára.

Elszálltak az élelmiszerárak, drágul a benzin és a cigaretta is

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink