Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-08 22:14:00

Furcsa eset Fonyódnál: a Balaton medrét kotorta egy markoló

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki és miért kotorta a Balaton medrét Fonyód és Balatonfenyves között a part közelében. Az egyik balatoni portálon jelent meg először egy fotó, amelyet egy járókelő készített. A felvételen látszik, hogy egy markoló áll a vízben egy nádas közelében. Mint kiderült, erre nem volt engedélye.

A fonyódi Huszka-strand közelében készült néhány fotó arról a markolóról, amelyik a vízben állva kotorta a medret. Azt, hogy mi történik és kinek a megbízásából dolgozott, egyelőre nem derült ki. Csak az a biztos, hogy engedélye a mederben munkát végezni nem volt a gépnek és a vezetőjének. A vízügyi igazgatóság ellenőre is járt a helyszínen.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmoondta, hogy mederkotrás, illetve nádirtás nyomait látni. A kár mértékének a meghatározása nem tartozik a vízügy kompetenciájába, ez természetvédelmi hatáskör - hangsúlyozta.

A munkavégzést a Fonyóddal szomszédos Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor jelezte a hatóságoknak. Lombár egyben a Balatoni Szövetség elnöke.

"Úgy gondolom, hogy lesz következménye, aminek nem kárörvendésből, de azért örülök, mert van értelme, hogy figyeljünk. Van értelme, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a feladatokra, vagy ezekre a történésekre, amik itt körülöttünk vannak. Én azt gondolom, hogy a nyilvánosság az egyik legnagyobb lehetőség" - nyilatkozta.

Azon a partszakaszon, ahol a markoló állt a vízben, a part közvetlen közelében egy építkezés zajlik. Azt, hogy az itteni munkálatoknak van-e köze a kotráshoz nem sikerült megtudnunk, de az biztos, hogy amikor ott jártunk, a vízben már nem volt semmilyen gép.

Gyanús mederkotrás a Balatonon

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink