Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-08 18:28:00

Ez a hátránya a lezárásoknak: az érettségizők kétségbe estek, a home office kiberveszélyt jelenthet

Életbe léptek a bejelentett korlátozások: az igazságszolgáltatás területén nem tartanak személyes jelenlétet igénylő nyilvános üléseket, a közigazgatásban foglalkoztatottak pedig otthonról végzik a munkájukat. Kibernetikai szakértőnk Híradónknak azt mondta, a home office biztonsági kockázatot jelent. A felsőoktatásban, középiskolákban maradt a digitális oktatás, az érettségizőkön egyre nagyobb a nyomás a folyamatos bizonytalanság miatt.

Az érettségizőknek és a hátrányos helyzetű régiók diákjainak a legrosszabb

Hosszabb időre, egészen a tavaszi szünet kezdetéig zárva lesznek az óvodák és az általános iskolák is, ez utóbibban átálnak a digitális oktatásra. A középiskolákban és az egyetemeken pedig marad a távoktatás, ami a diákok szerint elégé megnehezíti az érettségire készülők dolgát.

Máté Bíborka, az Adom Diákmozgalom szóvivője ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

"Ez nekünk nagyon nagyon rosszul jött, mert sok iskolában emiatt még a kiscsoportos felkészítőket sem tarják meg. Még inkább bizonytalanabb lett, hogy mi lesz velünk két hónap múlva. De amúgy a többi diák sem annyira örül neki, mert ki tudja, hogy tényleg csak egy hónap lesz, vagy megint fél évig…"

Az általános iskolákban a digitális oktatás első napján a KRÉTA-rendszer a túlterhelés miatt néhány órára összemlott, de nemcsak ez okozott problémát: a tanárok szerint az ország több területén azonban még az internetelőfizetés sem elérhető a gyerekek számára.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás úgy gondolja, hogy a kormány részéről az lenne a legfontosabb lépés a hátrányos helyzetű régiók érdekében, hogy a tanodai rendszert megerősítse. Ezek rendelkeznek annyi szakemberrel és szakemberhálózattal, hogy a gyerekeket be tudják fogadni, és a távolléti oktatást meg tudják oldani - tette hozzá.

Nem biztonságos a home office?

Változások vannak az igazságszolgáltatás területén is. A bíróságokon nem tartanak személyes jelenlétet igénylő nyilvános üléseket, és szünetel a kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás.

Mostantól a közigazgatásban és az önkormányzatoknál foglalkoztatottak is otthonról végzik a munkájukat. Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője, kiberbiztonsági szakértő azt mondja: éppen most van egy éve, hogy az ország jelentős része home office-ban dolgozik, most újabb 100 ezrek csatlakoztak ehhez.

"Nem feltétlenül elvárható egy kollégától az, hogy az otthoni hálozatát ugyanolyan részletesen védje, mint akár egy nagyvállalati környezet."

Rónaszéki szerint az otthon használt számítógép hozzáféréskontrollja alacsonyabb, ahhoz előfordulhat, hogy más is hozzáfér.

Ennek ellenére a kormány elrendelte azt is, hogy ahol lehet, mindenütt át kell térni az otthoni munkavégzésre.

Hétfőn életbe léptek a bejelentett korlátozások

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink