Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-07 19:59:00

A határ közelében élők szerint szinte szabadon jöhetnek az ukrán állampolgárok Magyarországra

Szinte szabadon jöhetnek az ukrán állampolgárok Magyarországra - ezt mondják a határ közelében élők. Ha igazolják, hogy üzleti céllal érkeznek, akkor mindenféle korlátozás nélkül beutazhatnak. A határ közelében élők szerint rengetegen vannak a boltokban, a piacon, de már oltásra is jönnek azok, akik magyar állampolgárok is és regisztráltak. Ukrajnában félmillió forintért lehet oltást vásárolni, Magyaroszágon pedig ingyen kapnak, ha rájuk kerül a sor.

A határ magyar oldalán is sorban állnak az ukrán kisbuszok, de akik a másik oldalról érkeztek azt mondták, hogy Magyarország irányába ennél is nagyobb a sor.

A tranzit utasok, és akik 30 km-nél közelebbről érkeznek, karantén és teszt nélkül jöhetnek be Magyarországra. A határ közelében élők vásárolni járnak át, nekik viszont egy napon belül haza is kell utazni. A záhonyiak azt mondják: a magyar állampolgárok közül egyre többen jönnek védőoltásért is.

Egy Ukrajnából érkezett fiatalember azt mondta stábunknak, ő is hallotta, hogy már nem csak a nyugdíjért jönnek át a határon: "Gondolom megkaphatja, ha van itteni lakcíme, vagy egy olyan bejelentett munkahelye, ahol itt dolgozik és ott lakik". 

A kisváros szocialista politikusa is azt állítja: egyre többen érkeznek oltásra. "Aki esetleg olyan kinti magyar, hogy nem tud magyarul, az értelemszerűen tolmáccsal érkezik, mert az adatlapok kitöltéséhez némi magyar tudás szükségeltetik" - mondta Magyar Zoltán.

Magyar Zoltán úgy tudja, Ukrajnában nagyon kevés az oltóanyag, viszont, aki szeretne, vehet is magának vakcinát, igaz borsos áron. "Odakint is van oltási terv, oltakoznak is, azonban még nagyon kevés a mennyiség, hiszen negyven milliós országról beszélünk". Mint mondta, jelenleg 50 ezer griveny a két oltás, tehát átszámítva 540 ezer forint egy fő részére. Hozzátette: Magyarországon viszont ingyen megkapják. 

A határ közelében úgy tudják, a túloldalon, Kárpátalján rendkívül magas a fertőzöttek aránya.

A helyiek attól tartanak, hogy a Kárpátaljáról érkezők behordják a fertőzést, ami ellen egyelőre nem tudják, hogyan védekezzenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink