Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-07 12:08:00

Publicus: a Fidesz támogatottsága csökkent, az ellenzéki összefogás folyamatosan erősödik

A Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve, 29 százalékon áll, míg az ellenzéki összefogásra szavazók aránya folyamatosan növekszik – ez derül ki a Publicus Intézet legfrissebb kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készített.

Február 20 – 25. között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásból kiderült, a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 29 százalék. Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 5 százalék.

A Jobbik támogatottságában mértek elmozdulást. A párt most 7 százalékon áll az összes megkérdezett körében. Ez az adat a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot növekedett. A DK-nál egy százalékpontot csökkenve, 8 százalékot mértek, míg a Momentumnál is egy százalékpontos csökkenés mellett 5 százalékot mértek. Az “összefogás szavazó” aránya meredeken emelkedik összes megkérdezett körében 8 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 12 százalék.  

Három trendet emel ki az intézet: az egyik legfontosabb, hogy a Jobbik támogatottságának emelkedése mögött az áll, hogy a Momentumtól szedett el szavazókat, főleg vidéken. A második konklúzió, hogy folyamatosan növekszik az összefogásra szavazók aránya. A harmadik pedig, hogy a stabilizálódik az ellenzék előnye. Mostanra ez 5-6 százalékpontos lett, ami már enyhe mandátumtöbbséget is jelenthet egy 2022-es választáson.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink