Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-07 19:10:00

Nyílt levelet írt a PDSZ a kormánynak, ezt kérik

Megjelent a Magyar Közlönyben az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről szóló szabályozás: eszerint azt a szülőknek kell kérniük. A köznevelési államtitkár pénteken még arról beszélt, hogy nem biztosítanak felügyeletet, másnap viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek az ellenkezőjéről számolt be. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint ahogy korábban is, úgy most is ellátják majd ezt a feladatot, de a szervezésre nagyon kevés idejük van. Közben a PDSZ nyílt levelet írt a kormánynak, amelyben többek között a tanárok soron kívüli oltását kérik.

„Sem az óvodában, sem pedig az iskolában nem szervezünk gyermekfelügyeletet, a cél ugyanis egy rövid, de hatékony védelmi időszaknak a beiktatása." - ezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár mondta még pénteken, másnap viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt nyilatkozta: az önkormányzatok kérésére hétfőtől is biztosítják a gyermekfelügyeletet.

A Magyar Közlönyben vasárnap jelent meg a szabályozás, eszerint a szülőnek kérelmeznie kell a felügyeletet az óvodában vagy iskolában. Ezt elektronikus úton is meg lehet tenni.

„Gondolja el valaki, hogy kapnak egy levelet a szülők péntek délután, hogy hétfőtől nincs gyerekfelügyelet, meg kell oldja a munkahelyét, meg kell oldja a családján belül a gyerekek felügyeletét. Majd utána kijön, hogy mégiscsak van gyerekfelügyelet, vasárnap kapnak egy levelet, hogy hétfőtől mégis hozhatja a gyereket" - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szerinte korábban is ellátták a feladatot, és most is meg fogják oldani, de erre nagyon rövid idejük van.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint egy-két napra biztosan szükség lesz.

„Szerintem a hétfői nap rámegy arra, hogy akklimatizálódunk mindannyian, hogy most akkor hány kisgyerek fog bemenni hozzánk az óvodába, meg a bölcsődébe. A KLIK-nél van az iskola, ott egy kicsit bonyolultabb lesz, arra rá fog menni a hétfő-kedd" - fejtette ki Schmidt Jenő, elnök.

A Független Egészségügyi Szakszervezet már pénteken jelezte: probléma lehet az egészségügyi dolgozók munkába vonásával, ha nem lesz, aki vigyázzon a gyermekeikre. „Különböző intézményekben más-más arányt érint, mert nem tömeges a fiataloknak a részvétele az egészségügyi ellátásban, de azt tapasztaltuk, hogy olyan 20-50 százalék között, kórházanként változó mértékben igénybe veszik a munkavállalók ezt a lehetőséget" - nyilatkozta Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke.

A PDSZ nyílt levelet írt a kormánynak, amelyben azt kérték: soron kívül oltsák be a felügyeletre jelentkező tanárokat, a gyerekeket pedig rendszeresen teszteljék.

„Sokkal fokozottabban kellene vigyázni arra, hogy az intézmények tényleg zárva lehessenek. Muszáj lenne most már a gyermekükkel otthon maradó szülőknek valamilyen támogatást biztosítani, és a munkáltatóknak is, hogy az álláshelyek ne szűnjenek meg" - véli Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy ezeknél a szülőknél vezessenek be felmondási tilalmat, hogy ne lehessen őket kirúgni, ha a gyermekükkel vannak otthon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink