Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-07 13:56:00

Orbán Viktor: "Ők azt látják, ami van, én pedig azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom"

„Mi azonban Szent István és Mátyás király felől nézünk, ami másik történelmi perspektíva. Ők azt látják, ami van, én pedig azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek.

A portál annak kapcsán készített interjút a miniszterelnökkel, hogy egykori oxfordi professzora, Norman Stone könyvet írt Magyarországról, amely a napokban jelent meg magyar nyelven.

Orbán Viktor elmondta, „Norman Stone kilógott abból a világból, azon kevés britek egyike volt, akik nem a társadalmi hierarchia mentén, hanem közvetlenül, szellemi úton alakították a kapcsolataikat. Mondhatnám úgy is, hogy közép-európai típusú barátságba lehetett vele kerülni dacára annak, hogy ő volt a professzor, az idősebb, az okosabb, évtizedekkel járt az ember előtt.”

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Magyarország az utóbbi tíz évben sokkal izgalmasabb hellyé vált annál, mint amikor a tizenkettő egy tucat, uniós egyenfrizurás, Brüsszelnek bólogató országok körébe tartozott. Ma van karaktere, egy ezeréves ország sajátos politikával és társadalmi renddel, amely vonzerővel bír.”

Orbán Viktor szerint „Budapesten fantasztikus dolgok történnek, óriási lendülettel dolgozunk Közép-Európa sikerén, teljesen más dolgot fogunk felépíteni, mint amilyenhez a nyugat-európai közvélemény hozzászokott” – és ezt volt professzorával is megosztotta, amikor egy alkalommal hivatalos út keretében Ankarában összefutottak.

Mint mondta, „nagy viták lesznek erről, és fontos lenne, hogy az olyan szellemek, mint ő, eljöjjenek ide. Ha van ideje, írjon egy könyvet Magyarországról, telepedjen le, vegyen részt a vitákban; sose felejtjük el, hogy segített bennünket személyesen és a magyar ügyet is Erdélyben 1989-ben. Mondtam neki: „Jó itt üldögélni Ankarában, de ha Rákóczi tehette volna, hazajön Rodostóból.”

(...) "A helyzet ma ennél is nehezebb: nyolc ország van, ha Burgenlandot is ideszámítjuk, amelynek együtt kell megszerveznie a vitathatatlanul létező Kárpát-medencei természetes földrajzi, kulturális és gazdasági térséget. Ő mindig azt mondta: innen nézzetek magatokra. Mi azonban Szent István és Mátyás király felől nézünk, ami másik történelmi perspektíva. Ők azt látják, ami van, én pedig azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom" - nyilatkozta. 

A teljes interjút itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink