Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-06 05:44:00

"Ez egy közös eredmény" - két magyar alkotót is díjaztak a Berlini Filmfesztiválon

Két magyar alkotó is díjat kapott a rangos Berlini Filmfesztiválon. Nagy Dénes, Természetes fény című alkotását Ezüst Medve-díjjal jutalmazták. Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét kapta Fliegauf Bence: Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért. Az ATV Híradó riportja.

A II. világháborúban a megszállt Szovjetunió területén játszódik Nagy Dénes Természetes fény című filmje. A helyszín kiismerhetetlen, mocsaras erdőség, apró falvakkal. A keleti fronton harcoló magyar alakulatokat támogató katonák a szereplői, akik partizánokat keresnek a helyi lakosság között. A kulcsfigura Semetka István, az ő szemével látjuk a történéseket.

A film rendezője híradónknak azt mondta: a főszereplő alapvetően egy jó ember, aki nem szereti a háborút, és nem is ismeri annak célját. Nem ért a politikához, próbál tartózkodni az erőszaktól, ugyanakkor a legfőbb vágya az, hogy minél előbb hazakerüljön – magyarázta Nagy Dénes, akinek ez az első nagyjátékfilmje. A legjobb rendezésért járó díjat az amatőr színészekkel és alkotókkal együtt közös eredményként értékeli.

A legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét Kizlinger Lilla kapta, aki még egyetemista, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos hallgatója. Fliegauf Bence: Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotásában nyújtott alakítását ismerték el.

Kizlinger Lilla saját elmondása szerint ez nem az a film, amiben „eljutunk A-ból B-be. De neki ez külön tetszik. „Ez egy olyan film, ami kérdéseket vet fel, de nem válaszolja meg őket, hanem nézőre bízza” – magyarázta híradónknak Kizlinger Lilla, aki úgy érzi, különleges kapcsolatot sikerült kialakítania a rendezővel a forgatás során. „Nemcsak színész voltam ebben a filmben, hanem alkotótársként tekintettek rám, ahogy sok mindenki másra is” – magyarázta hozzátéve: úgy érzi, a rendezővel barátok lettek.

A 71. Berlini Filmfesztivál nemcsak a világ egyik legnagyobb filmes közönségfesztiválja, hanem a filmipar egyik legfontosabb fóruma is. A vetítések közönség és sztárok nélkül folynak. A nyilvános eseményeket nyár elejére tervezik.

Magyar művészek kaptak elismerést a Berlini Filmfesztiválon

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink