Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-05 19:59:00

Szlávik: ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly tavasszal megjelent Magyarországon

Az infektológus főorvos szerint tavalyhoz képest a koronavírus könnyebben terjed, a fiatalabbakat támadja meg és kicsit agresszívabb, mint korábban volt.

Folyamatosan zajlik a PCR-tesztelés az országban, a gyorstesztek használata mintha kicsit visszaszorult volna – erről a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szlávik János hozzátette: a gyorstesztek célzott tesztelésre valók.

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 4-én regisztrálták az első két fertőzöttet Magyarországon. A főorvos szerint annyival jobb a helyzetük most, mint egy évvel ezelőtt, hogy tudják, mivel állnak szemben, tudják, hogyan kell kezelni a betegeket, hogyan tudnak védekezni. „A munkaterhelés drámai az orvosoknak és a nővéreknek egyaránt, de az ellenség ismert” – fogalmazott.

Szlávik szerint azt nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, mit hoz a következő két hét, valamint azt sem tudja senki, mikor lesz a harmadik hullám csúcspontja.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban egyre többen vannak lélegeztetőgépen, az infektológus főorvos azt mondta: ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly tavasszal megjelent Magyarországon, azóta megváltozott. A koronavírus könnyebben terjed, fiatalabbakat támad meg, ma már az sem ritka, hogy a 30-as éveiben járó fiatalok kerülnek lélegeztetőgépekre, valamint a gyerekek körében is terjed a járvány – mondta Szlávik. Hozzátette azt is, hogy egy kicsit agresszívabb most a vírus, mint korábban.

Az orvostól sokan kérdezik, melyik oltást adassák be maguknak. Az AstreZenecát bár korábban a 60 év alattiaknak ajánlották, ma már azt mondják, jó az idősebbeknek is. A kínai vakcina 60 év alatt szinte mindenkinek jó lehet. Az orosz oltóanyag a krónikus betegeknek nem ajánlott. A Pfizert és a Modernát pedig először az idősebb korosztály számára ajánlják fel itthon – részletezte.

A Johnson and Johnson a főorvos szerint izgalmas vakcina lesz, ebből egy oltás is elegendő és úgy tűnik, hogy jobban ellenáll a mutánsokkal szemben. Szlávik, mint mondta, ez az oltóanyag heteken belül itt lehet.

Arról is szólt, hogy találkozott olyan betegekkel, akik az első vagy a második oltás után kapták el a vírust. Viszont az látható Szlávik szerint, hogy a súlyos lefolyást és a halált megakadályozza az oltás.

Fájdalmas pontja a koronavírus-járványnak, hogy még mindig nincs a kezükben hatásos kezelés, gyógyszer - mondta. Folyamatban vannak a legújabb vírus elleni gyógyszerek. Ezek legkorábban nyár végén, ősz elején lehet számítani – árulta el a főorvos.

Tovább erősödik a harmadik hullám

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink