Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-05 07:45:00

Orbán Viktor: a bölcsődéket nem zárják be, a virágboltok nőnapon nyitva maradhatnak

A szolgáltatásoknál mindent be kell zárni, az élelmiszerboltok és a kertészeti boltok nyitva maradhatnak. A virágboltokra vonatkozó szabály is az, hogy zárva lesznek, de még hétfőn, március 8-án nyitva maradhatnak, hogy a nőnapon fel lehessen köszönteni a nőket- jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Újabb korlátozásokról döntött a kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy
- az óvodák és az általános iskolák április 7-ig bezárnak,
- az üzletek- - az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak kivételével- március 8-tól március 22-ig bezárnak,
- a kaszinók is bezárnak, a bankfiókok és a dohányboltok ugyanakkor nyitva maradnak.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában a korlátozások kapcsán megerősítette, hogy nem volt más választásuk, mint szigorítani, ezek járványügyi szakkérdésekek. A szakemberek azt mondták, hogy tragédia lesz, ha nem lépnek. Ahhoz, hogy később nyithassunk, most zárni kell. Március 15-ig nyitva tartják a nemzeti konzultációt, húsvétkor akarnak nyitni.

Amiben vagyunk, ez a harmadik hullám, ez erősebb mint a második volt. Lehet, hogy a bölcsődéket is be kell zárni, de erről egyelőre nincs döntés. A szolgáltatásoknál mindent be kell zárni, az élelmiszerboltok és a kertészeti boltok nyitva maradhatnak, minden másnak be kell zárni. A virágboltokra vonatkozó szabály is az, hogy zárva lesznek, de még hétfőn, március 8-án nyitva maradhatnak, hogy a nőnapon fel lehessen köszönteni a nőket. A turizmusra, idegenforgalomra biztosított bértámogatást minden ágazatra kiterjeszti a kormány, az egész márciusi hónapra, de a katás adókedvezményt is megkapják - jelentette be Orbán Viktor a műsorban a szigorítás részleteiről. Azt is közölte, hogy az önkormányzati bérlőknek elengedik a bérleti díjat egész március hónapra.

Azzal van a baj, hogy hurcolnak be mutáns vírusokat egzotikus helyekről érkező honfitársaink. Midnenkit arra kér, hogy halasszák el ezeket a luxusutazásokat.

Júliusra 8 millió oltott lesz


Az oltási terv rendben van, jól haladunk, beoltottunk 862 953 főt, a regisztráció szépen nő, ma hajnalra 2 millió 813 668 - mondta a miniszterelnök a na reggeli rádióinterjújában. “Oltani fogunk minden nap, sőt még húsvétkor is oltunk” - mondta Orbán Viktor. Így április hetében elérünk 2 millió 400 ezernyi beoltást, május elejére pedig 4 millió 700 ezret. Aztán attól függően, hogy hogyan tudunk szerezni vakcinát, de július elejére már 8 millió fölé tudunk kerülni. “Ez rendben van”.


A kórházaknak drámai kihívás


De ahol drámai kihívást jelent a harmadik hullám, “az a kórházak” - mondta a miniszterelnök -, mert föl fog futni azoknak a száma, akiket kórházba kell majd ápolni. A legfrissebb adatok szerint 143-an meghaltak, 647 ember  van lélegeztetőgépen, és újabb 6369-cel nőtt a fertőzöttek száma, most kórházban pedig 6867-en. vannak Ez a szám fölmehet a miniszterelnök szerint a 15 ezres magasságba, akár még 20 ezerig is. A helyzet kezeléséhez kórházi ágyak kellenek, lélegeztetőgépek és emberek. “Az embereknél kirendelésekkel fogunk dolgozni, a belső tartalékokon kívül kórházak között is átmozgatunk, bevonjuk a mukába a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is” - mondta a miniszterelnök. Lehet, hogy sor kerül a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is. Ezekben a percekben is dolgoznak a szakemberek egy ilyen bevonási terv részletein - tette hozzá.

Nagyon nehéz eldönteni, ki miben bízzon olrások terén. A vírus Kína irányából indult el, ezért érthető a bizalmatlanság. Orbán Viktor megjegyezte, hogy kínaiak időben szállítanak, az oroszok nagyjából tartják az ütemet, az uniós beszerzések viszont megbízhatatlanok. Vannak technikai problémák. Eddig úgy oltottunk, hogy a háziorvos oltott, személyesen ismerte a betegeit. Most át kell állni az adatalapú oltásra, és ha az adatok nem stimmelnek, sajnos semmi nem stimmel. Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottuk, vagy van, akiket nagyon messzire hívnak be- mondta a technikai problémák kapcsán a miniszterelnök. Az adatokat felül kell vizsgálni, ma egy kis csoport feláll, hogy ezeket a hibákat kijavítsa.

"Ezért az egész rendszert most meg kellett állítani, az adatokat felül kell vizsgálni" - jelentette ki a miniszterelnök. Egy operatív kis csoport feláll, hogy ezeket a hibákat kijavítsa - tette hozzá Orbán Viktor. 

Lesz egy központi telefonszám, ahol be lehet jelenteni a hibákat. Arra kérte Müller Cecíliát, hogy többször is mondja el ezt a számot.

Orbán Viktor annak kapcsán, hogy nem is kínai vakcinával oltották be, megjegyezte, hogy irigyli a baloldal problémáit. 

"A baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd, szerintem ez egy hiba" - jelentette ki a miniszterelnök. "Vírus ellen kellene küzdenie mindenkinek. A baloldal az egyik nap lezárná az országot, a másikon újranyitást követel. Attól függ, mit mondanak nekik Brüsszelből. Ha azt mondják, hogy az orosz vakcina rossz, akkor ők is azt mondják, ha azt mondja Brüsszel, hogy jó, akkor szerintük is jó"– fogalmazott Orbán Viktor.
Szerinte kétféle politikát lehet követni. Az egyik a nemzeti érdekek érvényesítése, amit a kormány is tesz, ezért is küldi a képviselőit Brüsszelbe. A baloldal viszont Brüsszel érdekeit képviseli Magyarországon - jelentette ki, úgy fogalmazott, hogy nekik Brüsszelből mondják meg, "mi a vonal”.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a fő felelős magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de a kormányfő megfogalmazása szerint "jól állja a sarat".

Néppárt? "Útjaink elváltak”

Az útjaink lényegében elváltak - mondta Orbán Viktor arra, hogy maradnak-e az Európai Néppártban. A minisztereknök “technikai kérdésnek” nevezte, hogy kilépnek-e az Európai Néppártból is.

Orbán Viktor elmondta, hogy beszélt a CDU elnökével, Armin Laschettel is, akiről úgy fogalmazott, hogy új ember, derék ember, katolikus ember, karakteres ember, nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, de "ide későn érkezett" - jegyezte meg.

Arra, hogy beszélt-e már Manfred Weberrel, a néppárti frakcióvezetővel - aki a Fidesz kilépésének a bejelentése után azt írta levelében, hogy mielőbb telefonálni akar Orbán Viktorral - Orbán Viktor annyit mondott, hogy majd biztos beszélnek, és azt üzente a bajor politikusnak, "hajrá, Weber úr!"

Orbán Viktor elmondta: beszélt a lengyelekkel, "Magyarország nagy barátjával Matteo Salvini úrral", és a másik nagy olasz párt elnökasszonyával, Georgia Melonival is. Mint mondta, önmagában gyenge a párt hangja a multikulturalizmus és a migráció elutasításában, de nem kell kapkodni a tárgyalásokkal. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy "legyen Európában a magunkfajta embereknek egy politikai otthona". Azért kell dolgozni, hogy ez meghatározó irány legyen Európában. 

"A kéthetes zárással befordultunk a vírus elleni harcban a célegyenesbe" - jelentette ki a miniszterelnök. Ha most zárunk, akkor hiszek abban, hogy megkezdhetjük a fokozatos nyitást. "A rossz kommunista hasonlattal, akkor tudunk nyitni, ha most zárunk" - fogalmazott Orbán Viktor. 

 

Ajánlom

További belföldi híreink