Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-05 11:59:00

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás

Az operatív törzs tájékoztatóján György István államtitkár kijelentette, hogy az AstraZeneca esetében elmarad a hétvégi tömeges oltás. Egy technikai probléma miatt egy későbbi időpontban fog sor kerülni a beoltásra, SMS-ben elnézést fognak kérni az érintettektől.

György István oltásért felelős államtitkár leszögezte, hogy sajtóhírekkel szemben jól halad az oltási terv, 10,9 százalék az átoltottság jelenleg.
A tegnapi napon 77 ezer vakcina került beoltásra, a héten több, mint 400 ezer oltóanyagot tudnak beadni- mondta György István.
Az AstraZeneca esetében elmarad a hétvégi tömeges oltás: technikai probléma miatt egy későbbi időpontban fog sor kerülni a beoltásra, SMS-ben elnézést fognak kérni azoktól az érintettektől, akiket a csütörtöki nap során értesítettek az oltásról. Orbán Viktor rádióinterjújában itt beszélt az oltásnál beállt technikai problémáról, a Telex pedig kiszúrta, hogy hogy a friss adatokat közlő hivatalos honlapon egy ideig fenn volt, hogy "az erre a hétvégére tervezett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad", de később leszedték. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte, hogy az óvodákban rendkívüli szünet lesz április 7-ig. Tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be az általános iskolákban a tavaszi szünet végéig.
Sem az iskolákban, sem az óvodákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet.
A nyolcadikos diákok felvételijével kapcsolatban elmondta, hogy javasolt az online térben való kivitelezés, de nem javasolják, hogy ez elmaradjon. Elmondta továbbá, hogy a szóbeli felvételi többek számára már lezajlott.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat. A tisztifőorvos szerint a brit mutáns okozza a bajt. Az újonnan életbe lépő intézkedések a kontaktusok számát igyekeznek csökkenteni, ami a fertőző betegségek feltartóztatásának alapvető megoldása. Szinte napról-napra nő azoknak a mutációk száma, amelyet detektálnak az országban - mondta. Ezek egy része sokkal erőteljesebb fertőzést és nagyobb számú megbetegedést tud okozni. Vannak olyan variánsok, amelyek ellenállók a jelenlegi vakcinákkal szemben is. Az ellenálló törzsek a brazil és dél-afrikai törzsek, ezekkel szemben a gyártók fejlesztik a vakcinát.
Az aktív fertőzöttek száma is növekszik Müller szerint. Ha őket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést.

Müller Cecília közölte, hogy zajlik a regisztrált idős emberek oltása, ők közel másfél millióan vannak. Annak ellenére, hogy nagy számban kerültek beoltásra, de mivel sokan vannak, így folyamatosan kerül rájuk a sor. Müller ezért továbbra is kéri a türelmet, mert a legidősebbekkel kezdik az oltást.

A háziorvosokat felszólították, hogy valóban a legidősebbeket kezdjék oltani, ez a csoport szépen is halad. 

Pontosan és felkészülten érkezzenek, és kerüljék a váróteremben való ücsörgést, beszélgetést - mondta. A szociális kapcsolatokat telefonon vagy más egyéb eszközön keresztül oldják meg, mert a védőoltás megkapása után legalább 2-3 hét kell ahhoz, hogy kialakuljon valamekkora védelem. A szövődményes esetektől az első oltás is megvéd Müller szerint.

Arra kér mindenkit a tisztifőorvos, hogy a maszkviselés szabályaira különösen figyeljen oda. A rendelet szerint mindenütt kötelező lesz a maszk viselése. Most még inkább vigyázzunk egymásra, mert óriási növekedésnek indultak a járványügyi adatok- mondta.

Müller közölte, hogy 29 éves a legfiatalabb elhunyt. Ezen felül az elhunytak száma nagyon magas, az egészségügyi rendszeren nagyon nagy a nyomás. Hogy megpróbáljuk ezt a terhelést enyhíteni, ezért az a döntés született, hogy a favipiravir járóbeteg ellátás alkalmazásában is használható lesz. 

Azt várja Müller, hogy a korai szakaszban alkalmazva megakadályozza a kórházba kerülés lehetőségét. Szerinte időben alkalmazva nem alakul ki olyan lefolyás, ami intézményi kezelést tesz lehetővé. Részletek hamarosan érkeznek, alkalmazás előtt minden beteg kap róla tájákoztatást.

Müller közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ területén új csúcslaboratórium fog épülni, ahol képesek leszünk a legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálására. Most is van az NNK-nak ilyen laborja, de ezt sokszorosan felülmúlja az új, csúcstechnológiás labor. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink