Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-04 18:46:00

Falus: a belgyógyászati betegek jobban járnának, ha a sürgősségire vinnék őket

Annyira leterheltek a belgyógyászati osztályok Pest megyében és az agglomerációban, hogy az országos tiszti főorvos átmenetileg felfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét. Az intézkedés visszavonásáig 15 kórház köteles fogadni a belgyógyászati betegeket. A mentősöknek kell megtalálniuk, hol van szabad hely. Az Országos Mentőszolgálat közölte: minden esetben arra törekszenek, hogy a lehető legközelebbi intézménybe szállítsák a betegeket. Az ATV Híradó riportja.

Gulyás Gergely szóba hozta a kormányinfón az egészségügyi dolgozók új szerződését, ám arról viszont nem beszélt, hogy 5500-an nem írták alá azt. Pedig a gasztroenterológiában érezhető leginkább most az orvosok hiánya. Jelenleg akkora a fővárosi és az agglomerációba tartozó kórházak belgyógyászatainak leterheltsége, hogy az országos tisztifőorvos átmenetileg felfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező egészségügyi intézmények területi ellátási kötelezettségét.

Megváltozott a beutalási rend, ami azt jelenti, hogy elindítanak egy beteget a mentőszolgálat által egyeztetett kórházba, de ha kiderül, hogy ott sincs hely, mert lemondták útközben az ügyeletet, akkor vissza kell vinni a beteget a területi ellátást biztosító osztályra, ahol eredetileg is volt. Így előfordulhat, hogy hosszú időn keresztül utaztatják a betegeket. A korábbi tisztifőorvos szerint más rendszerre lenne szükség.

„A személyzethiány, az ágyszámhiány, az ügyeleti személyzet ellátásra való képtelensége az osztályoknak azt eredményezi, hogy a fővárosban és Pest megyében a belgyógyászati betegek jobban járnának, ha mindenkit a sürgősségi osztályra vinnének és a sürgősségi osztályról osztanák szét a betegeket”

– fogalmazott Falus Ferenc.

A Jahn Ferenc kórház az ATV Híradó megkeresésére azt írta: "Kórházunkban a betegellátás és a COVID fertőzöttek ellátása megfelelő munkaszervezéssel továbbra is megoldott. Ahogy minden fővárosi és vidéki kórházban, ahol COVID fertőzöttek ellátása folyik a napi betegellátás mellett, az átlagosnál természetesen nagyobb a terhelés, de a betegellátás biztonsága megoldott."

Mivel a koronavírus fertőzöttek ellátására a belgyógyászati osztályt alakították át, előfordulhat, hogy egyes betegeket csak egy távolabbi kórházba tudják szállítani.

A DK is bírálta a kialakult helyzetet. Kálmán Olga szerint „ez tragikus és újabb bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor nem ura a helyzetnek, nem képes kezelni a válságot, nem tud kormányozni.”

Az országos mentőszolgálat levélben válaszolt az ATV Híradó megkeresésére, azt írták: " A járvány alakulásától függetlenül a betegek ellátása folyamatos." Keresték az EMMIT is, de egyelőre nem reagáltak.

 

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink