Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 21:10:00

Ujhelyi: Orbán Viktor túszként tolja az egész nemzetet maga előtt

Készül a közös európai vakcina-útlevél, ami azt is tartalmazni fogja, ki melyik vakcinát kapta meg. Ujhelyi István elmondta, hogy az erről szóló irányelvet Orbán Viktor is elfogadta, ezzel szemben a magyar igazoláson nem szerepel az oltás típusa.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktor túszként tolja az egész nemzetet maga előtt, a kormányfő a múlt csütörtöki EU-csúcson se tiltakozott ezzel szemben, pedig egyértelmű volt, hogy szerepelnie kell az oltás típusának.

Ujhelyi az Egyenes beszédben hangsúlyozta, hogy a hazai igazolással azok is rosszul járnak, akik nem kínai vagy orosz vakcinát kaptak, többszázezer embert érinthet.

Ezért felszólította a kormányt, hogy a kínai és orosz partnereket győzze meg arról, hogy adják be az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyezésre a vakcinát.

 

A kínai vakcina kapcsán hatalmas geopolitikai játszma zajlik, ennek Orbán Viktor is része - mondta Ujhelyi.
Szerinte az egyénre és a háziorvosára kellene bízni, hogy ki mivel oltakozik. De az az érdekünk, hogy a szigorú európai engedélyezésnek megfelelő vakcinákat kapjunk.

A magyar kormány nem hívta le az összes Moderna vakcinát, Ujhelyi elmondta, hogy nem igaz az az érv, hogy drága lenne: a Moderna vakcina darabja 5000 ezer forint, de a kínai 15000. Szerinte ebben csak is geopolitikai okok játszanak szerepet.

Ujhelyi elmondta, hogy a következő hetekben nagy dózisban érkeznek nyugati vakcinák, az európai beszerzésből 19,4 millió vakcinának kell összesen érkeznie.

A politikus szerint akár nagy cégek is mondhatják azt, hogy csak nyugati vakcinákat fogadnak el az alkalmazottjaik körében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink