Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 17:04:00

Novák Katalin nemmel válaszolt arra, hogy a Fidesz elhagyja-e a Néppártot is

Miután a Fidesz ma kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, megkérdeztük a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnökét: ebből az is következik-e, hogy magából a pártcsaládból kilép a Fidesz.

“Nem” - ezt válaszolta röviden Novák Katalin munkatársunknak arra, hogy abból, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, következik-e, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot, magát a pártcsaládot is.

"A Fidesz tagságát 2019 márciusában, az európai parlamenti valasztások előtt függesztették fel a pártcsaládban, Donald Tusk EPP-elnök megválasztását követően pedig a Fidesszel való kapcsolata feszült és konfliktusos volt. Tusk már a koronavírus-járvány előtt sem titkolta, hogy a Fidesz kizárása mellett van a pártcsaládból, Trump választási veresége és a Capitolium ostroma után pedig Tusk azt twittelte, »Trumpok mindenhol vannak«, és mindenkinek meg kell védenie a maga Capitoliumát."

Az EPP-frakció mai ülése után, azt követően, hogy Orbán Viktor hivatalosan is bejelentette a Webernek írt levelében, hogy a fideszes képviselők kilépnek a frakcióból, a Néppárt közleményében tudatta: tiszteletben tartja és üdvözli a többségi szavazást az új eljárási szabályzat elfogadásáról. A párt vezetését tájékoztatták a fideszes képviselők távozásáról.

“A Fidesz most az EPP alapszabályának 3. cikke alapján a párt kizárási eljárása előtt áll. Ezt az EPP Politikai Közgyûlésének kell eldöntenie, amely akkor ülésezik, amikor a jelenlegi világjárvány helyzetére való tekintettel már biztonságos” - írták a Néppárt közleményében.

Arról, hogy az EPP-frakcióban megszavazták a nagy vihart kavart alapszabálymódosítást, és emiatt a Fidesz kilépett, ebben a cikkünkben írtunk. Orbán Viktor levelét pedig, amit Manfred Webernek írt - és amit Novák Katalin posztolt ki a Facebook-oldalán - itt ismertettük.

Kilép a Fidesz a Néppártból?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink