Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 11:08:00

Megszavazták az alapszabálymódosítást: ez azt jelenti, hogy Orbánék kilépnek a Néppárt frakciójából

Megszavazta az Európai Néppárt frakciója az alapszabálymódosítást, 148 igen, 28 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz kilép az EPP-frakcióból.

Több brüsszeli forrás is megerősítette az atv.hu-nak: az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója a délelőtti ülésén megszavazta az alapszabálymódosítást, 148 igen szavazattal, 28 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz kilép az EPP-frakcióból - Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis ezt helyezte kilátásba vasárnap, a Menfred Webernek írt levelében, ha a Fideszt nem látják szívesen, a Fidesz nem ragaszkodik a frakció-tagsághoz.

Az atv.hu hétfőn megírta: bár fideszesek szerint Orbán Viktor, ha elhagyja a Néppárt EP-frakcióját, akár a "blokkoló kisebbség" szerepét betöltő szövetséget létrehozhatna az Európai Parlamentben, melynek magja egy külön frakció lehetne. De kormányközeli forrasaink inkább azt nevezték logikusnak, hogy szakítás esetén a Kaczynski nevével fémjelzett Konzervatívok lennének "az irány" a brüsszeli fideszes delegáció számára.
Forrásaink a tervezett kilépésről azt mondták: "jobb, ha a magyar kampányévben ez a téma lekerül a napirendről".

Arról is beszámoltunk tegnap a nap folyamán, hogy a KDNP Hölvényi György európai parlamenti képviselő marad a Néppárt frakciójában, nem tart a fideszes képviselőtársaival. Este a Hír Tv-ben Simicskó István frakcióvezető  is megerősítte: az a KDNP álláspontja, hogy maradnak a Néppártban.

Hétfőn még úgy tűnt, hogy az EPP elnöksége tett egy gesztust.

Az gyorsíthatta fel a folyamatot, hogy mára kiderült: ahogy arról beszámoltunk Othmar Karas osztrák néppárti politikus is kiírta a Twitterére, hogy a Néppárt frakciójában kérni fogják a Fidesz-delegáció felfüggesztését. "Minden kísérlet a Fidesz helyes irányba történő visszavezetésére kudarcot vallott.  Az utóbbi időben több Fidesz-politikus kijelentése nem egyeztethető össze az EPP-frakció értékeivel" - írta Karas.

Ajánlom

További belföldi híreink