Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 19:30:00

Jobbikos EP-képviselő a Néppárt-ügyről: A Fidesz „azt kapja, amit megérdemelt”

Kilépett a Fidesz az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportjából. A kormányfő már a hétvégén egyértelművé tette: ha a frakció megszavazza az alapszabály-módosítást, amelynek nyomán nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat ki lehet zárni a képviselőcsoportból, akkor a Fidesz elhagyja a frakciót. Az ellenzéki pártok szerint valójában vesztett a Fidesz, és nemcsak parlamenti pozíciókat, hanem érdekérvényesítő képességet is. Az ATV Híradó riportja.

Nem engedheti a Fidesz, hogy korlátozzák képviselőik jogait – ezzel magyarázta Hidvéghi Balázs a döntés hátterét. Az EP-képviselő egyelőre nem beszélt a jövőről. Azt mondta: számukra a hazai érdekek képviselete a legfontosabb. „ Ha kemény küzdelmeken vagy vitákon keresztül kell ezt megtenni, akkor úgy fogjuk megtenni, mert számunkra Magyarország és a magyar emberek számítanak. Így fogunk eljárni, és meg fogjuk találni a legjobb megoldást erre” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva a politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint valójában a Fidesz vesztett. Orbán Viktor szerepét a korábbi miniszterelnök úgy kommentálta, hogy „szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk.” Dobrev Klára is megszólalt országjárása közben, autóban ülve úgy fogalmazott: Orbán Viktor elvesztette befolyását az unióban. „Nincsenek barátai, nincsenek szövetségesei, ide juttatta őt az a politika, amit már évek óta képvisel” – fogalmazott a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, aki szerint nem lehet, „pökhendi módon, másokat megalázva politizálni”.

Az Európai Néppárt frakciójától jobbra már csak szélsőségek vannak az unió parlamentjében, emlékeztetett a Momentum politikusa. Ezekben a Fidesz kevésbé lesz képes képviselni a magyar érdekeket. Cseh Katalin szerint az pedig, hogy ezek után még kisebb és szélsőségesebb frakciókban kényszerül politizálni a Fidesz, tovább ront a helyzeten. „Az Orbán-kormány nem képes Magyarország érdekeit megfelelően képviselni Európában, és ennek következményeit az egész magyar nép kényszerű viselni, egészen addig, amíg le nem váltjuk 2022-ben” – nyilatkozta híradónknak a Momentum EP-képviselője.

A Jobbik szerint hosszú vergődés végére került most pont. Gyöngyösi Márton ugyanakkor nyitottnak látja a helyzetet, hiszen a Fidesz már nem tagja a Néppárt frakciójának, ugyanakkor a Néppárti pártcsaládnak igen. Szerinte törésvonal mutatkozik a Fidesz és a KDNP között is, hiszen a kisebbik kormánypárt nem vált ki az Európai Néppárt frakciójából.

Az EP-képviselő úgy véli:

a Fidesz „azt kapja, amit megérdemelt, hiszen hosszú-hosszú éveken keresztül megszegte a saját pártcsaládjának alapszabályát és elveit”. 

De híradónknak nyilatkozva megjegyezte azt is, hogy


meglehetősen szomorúnak tartja a történteket, „hiszen egy kétharmados felhatalmazással rendelkező kormánypárt érdekérvényesítő lehetősége most az EU-s intézményekben szinte a nullára csökkent.”

A Fidesz a döntéssel hivatalosan elvesztette európai parlamenti bizottsági helyeit, alelnöki és elnöki pozícióit.

Kilépett a Fidesz az Európai Néppárt parlamenti frakciójából

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink