Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-03 18:40:00

Nagyjából kilencezer egészségügyi dolgozóra lenne szükség, de ha még többen távoznak, ez a szám emelkedhet

Három megyei kórház teljes dolgozói létszámának felel meg, az az 5500 fő, akik nem írták alá az új munkaszerződést. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, a későbbiekben tovább nőhet a felmondási hullám, ami még nehezebb helyzet elé állítja az egyébként is régóta munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyet. Egy felmérése szerint a szerződést alá nem írók közül körülbelül ugyanannyian választják a magánegészségügyet, mint ahányan a pályaelhagyáson, vagy külföldi munkavállaláson gondolkodnak. Az ATV Híradó riportja.

Egy neve elhallgatását kérő, mától munkanélküli egészségügyi munkavállaló híradónknak azt mondta: „iszonyatosan” fárasztó volt az elmúlt egy év, ezért most egy hónapig biztosan pihenni fog. A későbbiekre pedig azt is kilátásba helyezte, hogy bár „szíve szakad meg érte”, végleg elhagyja a pályát.

Körülbelül 5500 szakképzett dolgozó nem írta alá az új munkaszerződést. Ez a szám három megyei kórház teljes dolgozói létszámának felel meg. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez mekkora terhelést jelent az egyébként is munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi ellátórendszerben.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai között a legtöbben 45-50 év közöttiek. Mivel sok az idősebb munkavállaló, a megfelelő létszám biztosításához 9000 ápolási szakemberre lenne szükség, azonban ez a szám 11000-re is emelkedhet, ha még többen döntenek úgy, hogy elhagyják a pályát.

A felnőttápolás területén jelenleg 38058-an dolgoznak, az asszisztensek száma 12770.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérést készített, hogy megtudják, milyen terveik vannak azoknak, akik nem írták alá a szerződést. Az eredményeket részletezve Balogh Zoltán, MESZK-elnök híradónknak azt mondta:

a kitöltők harmada a magánegészségügybe vonul át, harmada külföldön szeretne elhelyezkedni, harmada pedig pályát kíván módosítani.

A munkaerőhiány szakterületek és földrajzi szempontok szerint is megoszlik. Ápolókból például Budapesten van a legnagyobb hiány, de máshol is jelentős. De számos más területe is (például az invazív terápiás és a sürgősségi ellátásban, vagy a pszichiátria területén) is különösen nagy a hiány – mondta el híradónknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Szerinte most az a legfontosabb, hogy azok, akik maradtak, kellő anyagi és erkölcsi megbecsülést kapjanak, illetve minél több embert próbáljanak meg visszacsábítani az egészségügybe.
A távozó egészségügyi dolgozók harmada külföldre megy

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink