Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-02 08:19:00

Komoly gesztust tett a Néppárt vezetése Orbán Viktornak?

Már nem a Fideszre szabott alapszabálymódosítást tervez a néppárti frakció vezetése, legalábbis már nem feles, hanem kétharmados többség kellene a kizáráshoz a brüsszeli csoportban- értesült tegnap este a 444.hu.

Hétfő este a Néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán Viktort kifogásolt, és ami miatt kilátásba helyezte a Fidesz kilépését is adott esetben. De egy pontban tegnap este komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna tenni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene - írta  ma reggeli cikkében a 444.hu.

A tervezett szöveg így már nem a korábbi, február 26-i verzió, ezért, ha adott esetben azt el is fogadja szerdán a Néppárt frakciójának az elnöksége, akkor sem érvényes már Orbán Viktor vasárnapi levelének az a kitétele, hogy a Fidesz akkor kilép az Néppárt európai parlamenti frakciójából - írja a 444.hu.

Így, ha lenne is belátható időn belül esetleg szavazás a Fidesz kizárásáról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint ahogy azt az elmúlt napok tervei jeleztek.

Beszámoltunk róla, hogy vasárnap Orbán Viktor levelet írt Webernek, és leírta, hogy ha az EPP-frakció vezetése a feles, “visszamenőleges hatályú” alapszabálymódosítást fogadja el, a Fidesz elhagyja a néppárti frakciót.

Arról pedig, hogy a CDU új elnökében, Armin Laschet nyilatkozatában mennyire bíztak a fideszesek, illetve, hogy milyen fideszes forgatókönyvet kalkuláltakkormányközi források tegnap a távozás esetére, ebben a  cikkünkben írtunk.

Frissítés

Az alapszabályzat-módosításra vonatkozó, eredeti tervben még valóban szerepelt a kizáráshoz és felfüggesztéshez rendelendő egyszerű többségről szóló szabály, ám annak egyáltalán nem volt támogatottsága a néppártban. A kétharmados rendelkezés visszaemelése a végső, kompromisszumos szövegbe így lényegében jottányit sem változtat a jelenlegi helyzeten - írta a Magyar Nemzet délelőtt.

Az egész Fidesz-frakciót kizárná az Európai Néppárt?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink