Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-02 20:56:00

Lattmann Tamás a Néppárt frakciószabályzat módosításáról: cél a Fidesz megnyugtatása

Hétfő este a Néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán Viktort kifogásolt, de egy pontban tegnap este komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna tenni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene.​

Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV Startban a módosítás kapcsán megjegyezte, hogy ennek egyértelműen célja a Fidesz megnyugtatása.
Ez egész helyzet egy politikai "chicken-game-ként" kezd működni a nemzetközi jogász szerint, ahol a felek rohannak egymás felé és azt nézik, ki húzza el hamarabb a kormányt.

Az ügynek több dimenziója van: látható és nem látható, Lattmann szerint a megértés érdekében mindkettővel tisztában kell lenni.

Van egy problémasík az Európai Néppártban- itt már felfüggesztették a Fidesz tagságát-, és egy másik a Néppárt parlamenti frakciójában, ahol eddig nem volt csoportos felfüggesztésre lehetőség. Lattmann úgy értelmezi, hogy miután a Néppártból nem sikerült kitenni a Fideszt, most a frakción keresztül próbálják gyengíteni a párton belüli fideszes pozíciókat.

Fidesz – Európai Néppárt vita: Kilépés vagy kizárás jöhet?

 

Nem hiszi, hogy baloldali alakulatok lenne a Néppárton belül, Orbán Viktor mondja azt, hogy elcsúszott baloldalra, ennek igazságtartalmáról a Néppártot kellene szerinte megkérdezni.

Egy újabb dimenziót jelent a magyar belpolitikai kommunikációs tér- a látható dimenzió az, ami a magyar belpolitikának szól, ez adja a műsort. A láthatatlan dimenzió pedig azért kiemeltem fontos, mert az európai politikában való bekötöttsége a Fidesznek azért van, mert az Európai Néppárthoz tartoznak és az ő frakciójukban ülnek. Ha pedig ebben valami törés történik, az a nem látható dimenzióban nagyon komoly veszteséget okozna a Fidesznek.

11 jólnevelt európai képviselőnek minden frakció örülne- reagálta arra a hírre a nemzetközi jogász, hogy a néppárti frakcióból való távozás esetén a Fidesz máshoz ülne be. De gyakorlatilag ez azt jelentené, hogy a Fidesznek tényleg vége van az Európai Néppártban.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink