Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-01 16:30:00

Varga nagyon odaszólt: Nem a lengyel kormány döntése a kérdés, amikor itt a harmadik hullám!

"Az önök keleti vakcinaellenessége egész egyszerűen hihetetlen!" - riposztozott Varga Mihály a parlamentben, amikor az MSZP-s Harangozó Tamás a lengyel döntéstől kérdezte, és felvetette: "vegyék már rá az orosz és kínai partnereiket, adják már be azt a nyamvadt engedélyt!"

"A legfontosabb most az oltás. Minél többen jelentkezzenek és minél több ember kapja meg azt a védőoltást, amely megvédi a járvány ellen és ami megvédő a betegségtől. Úgy gondolom, hogy ha ebben nézetazonosság van, ez egy jó pont" - válaszolt a parlamentben Varga Mihály a szocialista Harangozó Tamásnak az azonnali kérdések órájában. Zárójelben megjegyezte, hogy az elmúlt hetekben azért az MSZP-ből is "jó néhányan foglaltak azzal szemben állást, hogy milyen vakcinára van szükség. Ez talán kicsit ellentmond annak, hogy a legrosszabb vakcina is jobb, mint a betegség, de hogyha ön ezen az állásponton van, ám lelkük rajta!" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Arra, amit Harangozó Tamás fölvetett, hogy a lengyelek korlátozások nélkül csak azokat az oltottakat engedik be, akik az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett "uniós" oltással rendelkeznek, és lehet, hogy az EU-s vakcinaútlevél is ilyen lesz, "mit tesz a kormány e téren az emberek érdekében", Varga Mihály azt mondta: "amit a kérdésében fölvetett, kicsit korainak érzem, mert egyelőre Európa egy-egy országában határzár van, és talán elkerülte a figyelmét az is, hogy az elmúlt napokban több olyan ország is bejelentkezett kínai vakcináért, akiről korábban nem gondoltuk el. Többek között egy szomszéd ország, Ausztria" - mondta.

"Tehát az önök keleti vakcinaellenessége egész egyszerűen hihetetlen, de még Nyugat-Európában is" - jelentetette ki. "Természetesen, ahogy mondtam, ha önök az oltás pártján vannak, ennek örülök. Jó lenne, hogyha ez nemcsak ilyenkor lenne így, hanem több nyilatkozatban is, akkor talán együttes erővel nagyobb mértékben tudnánk arra biztatni az embereket, hogy oltassák be magukat" - fogalmazott.

Varga Mihály is elmondta: Európai uniós beszerzésből összesen 14.187.000 vakcinát rendeltünk meg eddig. A keleti vakcinabeszerzésekből pont az uniós lassúsága és a késedelmes szállítás miatt pedig 3,5 milliót, tehát 17,6 millió fő részére elegendő vakcinát rendelt eddig a magyar kormány. Az oltásoknak reméljük, hogy semmi akadálya nem lesz - jelentette ki.

Kérjék már "azt a nyamvadt engedélyt" az orosz és a kínai vakcinára!

"Biz’ Isten, hallgattam volna még miniszter urat, hátha mond valamit arra is, amit kérdeztem" - vágott vissza a szocialista politikus. "Egy miniszternek helyettesként, bocsánat, egy egyenes mondata nincsen azzal kapcsolatban, hogy ezeknek az embereknek mi lesz a sorsa? Sok százezer magyar honfitársunknak? Idejekorán, nincs idejekorán, miniszter úr, mert az oltás minimum fél évre az emberek életét meghatározza" - mondta Harangozó Tamás. Nem véletlenül idegesek az emberek, és ezzel ártanak az oltás ügyének is - tette szóvá, majd azt tanácsolta Varga Mihálynak: "vegyék rá a keleti partnereiket, orosz és kínai partnereiket, hogy adják már be azt a nyamvadt engedélyt az európai uniós hatóságoknak, és hogyha tényleg megfelel a vakcina, akkor egy csapásra megoldódott ez a kérdés".

Megint elmaradt, hogy "oltassák be magukat az emberek!"

Szívesen hallottam volna öntől egy mondatot annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat. "Ez rögzítsük, megint elmaradt" - jelentette ki Varga Mihály. Tehát jó lenne, hogyha eldöntenék végre, hogy az oltás pártján vannak vagy továbbra is az oltásellenességet képviselik? A másik dolog, a magyar kormány minden magyar állampolgár érdekét következetesen képviseli, tehát szeretnék mindenkit megnyugtatni: lehet, hogy egy-két ország próbálkozik különféle korlátozásokkal, de azok a vakcinák, amelyeket Magyarország beszerez, ezek hatásosak, engedélyezettel a magyar hatóságok által és alkalmasak arra, hogy az emberi életet megvédjék, és most ez a legfontosabb, képviselő úr - jelentette ki Varga Mihály.

Lehet, hogy Harangozó Tamás "olyan problémáról beszél, ami majd egy vagy két év múlva vagy fél év múlva föl fog merülni. De egyelőre, amikor ilyen mértékű fertőzöttség van és benne vagyunk a harmadik hullámban, akkor nem az a kérdés, hogy a lengyel kormány milyen döntést hoz" - szögezte le Varga Mihály, úgy folytatva: akkor az a kérdés, hogy hogyan védjük meg a magyar állampolgárokat. "Márpedig most ezt tesszük minden olyan akadályoztatás ellenére, amit önök tesznek meg!" - jelentette ki a miniszter.

Ajánlom

További belföldi híreink