Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-03-01 21:27:00

Molnár Zsolt: már megvan az előválasztás időpontja

Megszületett a megállapodás az előválasztás részleteiről, arról, hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, emellett civilek is indulhatnak, a miniszterelnök-jelölteknek pedig 20 ezer aláírást kell gyűjteni az induláshoz - az MSZP pártigazgatója szerint pedig a kitűzött időpont is fix.

Molnár Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: lesz egy olyan versenyszabályzat, etikai kódex, ami alapvetéseket tartalmaz a kampánnyal kapcsolatban. Az előválasztás időpontja már napra pontosan megvan, de az, ami ebből az egészből a választók számára látható lesz, augusztus 23-án indul. A pártok közösen azt vállalták, hogy október 23-ig minden kérdést eldöntenek - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a valós cél a választók bizalmának elnyerése. Mint fogalmazott, ha küzdősportok közül kell választani, akkor ők kocsmai verekedés helyett egy tisztességes bokszmeccset szeretnének.

A jelöltek alá fogják írni azokat a nyilatkozatokat, amelyeket minden párt aláírt, ebben vannak korlátozások, de szerinte nem elkerülhetőek a kampány alatt a "kisebb-nagyobb könyöklések". Viszont ha októberben minden eldől, akkor utána már lehet csak a valós ellenfélre koncentrálni.

Molnár Zsolt elmondta, hogy két fordulóra akkor lesz szükség, ha az első fordulóban a jelölt nem kapja meg a szavazatok többségét. Ha lesz második forduló, akkor egy hét kampányszünet jön, és utána indul el a második forduló.

A politikus hangsúlyozta, hogy egyszerre két előválasztás zajlik majd: a 106 választókerület egyéni jelöltjéről és a miniszterelnök-jelöltről. Ezek, mint mondta, egymást húzó kampányok lesznek. Az előválasztás során esetlegesen felbukkanó "trollokkal" kapcsolatban azt mondta: ha sokan vesznek részt az előválasztáson, akkor a befolyásolási lehetőség kicsi, de mind az online és offline térben lesznek adatkezelési szabályok, a bizottságoknak pedig lesznek olyan hatásköreik, hogy például gyanús, tömeges szavazásnál léphetnek.

Szerinte mivel csak alkalmas jelöltek lesznek, nem áll fenn az a veszély, hogy trollok szándékosan a "rossz" jelöltre szavazzanak.

Közölte, hogy márciusban lesz még olyan elnöki találkozó, amely pár vitás pontot még lezár, áprilistól pedig megismerhető lesz a versenyszabályzat, és megindul olyan szervezetek és civilek bevonása, akik segítenek a lebonyolításban.

Hozzátette: más pártoknak, akik a NER-rel szembeni elkötelezettségüket vállalják,lehetőségük van indulni, de ehhez el kell fogadniuk a szabályzatot, és a hat párt valamelyik frakciójával megállapodást kell kötniük.

Zöld az út az előválasztás előtt?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink