Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-28 19:10:00

Háziorvos: Jelen pillanatban nincs aktualitása, hogy oltunk-e hétvégén

Az elmúlt 24 órában 4 469 új koronavírus-fertőzöttet találtak, és elhunyt 72 beteg. Ezzel a halottak száma 14.974-re, a fertőzötteké pedig 428.599-re nőtt. Közben 677.682 embert már beoltottak. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a kórházakban elrendelt emelt szintű készültség miatt elképzelhető, hogy egyes osztályokat be kell majd zárni, és a tervezhető beavatkozásokat is el kell majd halasztani. Közben híradónk birtokába került egy levél, ami szerint a Pfizer és AstraZeneca vakcinák esetében több idő telhet majd el az első és második oltás között.

Csaknem 4500 új fertőzöttet és 72 elhunytat jelentettek vasárnap reggel, így már összesen több mint 400 ezer fertőzöttje és mintegy 15 ezer halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon. Az adatok szerint több mint ötezren vannak kórházban, 524-en pedig lélegeztetőgépen.

A Népszava információi szerint a kórházak csúcsterhelésre készülnek, ezért nem végzik el a tervezhető beavatkozásokat, mostantól csak a sürgős, életveszélyes eseteket látják el.Híradónknak a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke azt mondta: még nem jött ki utasítás, de ez szinte biztosan be fog következni. Az emelt szintű készültség miatt pedig elképzelhető, hogy egyes osztályokat be kell zárni.

„Azokat a Covid osztályokat, amiket januárban meg februárban sikerült bezárni, illetve nem bezárni, hanem visszairányítani az eredeti ellátási szakterületük felé - hiszen a legtöbb Covid osztály az úgy került kialakításra, hogy egy más milyen profilú osztályt alakítottunk át Covid osztállyá - szóval ezeket az osztályokat most ismét meg kellett nyitni a covidos betegek előtt, tehát várható, hogy több osztály emiatt újra be fog zárni." - nyilatkozta Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezete alelnöke.

Közben megjelent egy rendelet, miszerint külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik szabad- vagy munkaszüneti napon is oltanak. Ez teljes napra 80 ezer, fél napra pedig 40 ezer forintot jelent. Újfehértó háziorvosa szerint azonban hiába fizetnék meg, ő nem tud hétvégén oltani.

„Kínai oltóanyagot kaptunk, 54 beteget tudnánk beoltani, keddig kell elszámolni az oltásokkal, nem tudtunk 11 betegnél többet összetoborozni az oltásra, tehát nincs a kérdésnek jelen pillanatban aktualitása, hogy oltunk-e hétvégén." - mondta Bélteki Béla háziorvos.

Szlávik János az M1-nek arról beszélt: sok oltásra jellemző, hogy már az első vakcina beadása után két héttel 60-70%-os védettség alakul ki.

„Arra kell gondolnunk, hogy már egy oltás is nagyon nagy segítséget jelent abban, hogy az illető ne legyen súlyos beteg, esetleg ne kerüljön kórházba, tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy minél hamarabb minél több ember megkaphassa már az első oltást." - fejtette ki Szlávik.

Híradónk birtokába került egy levél, amelyet Müller Cecília küldött a háziorvosoknak. Ebben az áll, hogy márciustól a Pfizer-vakcina esetében már nem 3 hétnek, hanem 35 napnak kell eltelnie a két oltás között. Az AstraZenecánál ez 4 hétről 12 hétre módosul. A tiszti főorvos ezt levelében klinikai kutatási eredményekkel magyarázza. A többi oltóanyagra ez a szabályozás nem vonatkozik - írja a körlevélben Müller Cecília. Azok esetében, akik már kaptak időpontot a második oltásra, ez nem változik - teszi hozzá.

Ajánlom

További belföldi híreink