Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-28 17:19:00

Az oltási igazolványon mégsem lesz ott a vakcina típusa

Módosította a kormány korábbi rendeletét, mégsem lesz rajta az oltási igazolványon, hogy kit milyen vakcinával oltottak be - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az oltási igazolványon mégsem lesz ott a vakcina típusa
A kép illusztráció!

A kormány a 86/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletet is, eszerint a védettségi igazoláson "hatályát veszti a védőoltás típusa" szövegrész.

A kormány korábban azt jelentette be - ezt tartalmazta a február 12-ei kormányrendelet is, hogy háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje.

Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát - mondta ki a korábbi kormányrendelet.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón az ATV kérdésére mondta el, hogy március elejétől kezdik el kiküldeni a védettségi igazolványt.

Az oltás típusának a lengyel kormány jelentőséget tulajdonít: a lengyel kormány részéről csütörtökön jelentették be: a cseh, illetve szlovák határszakaszon keresztül érkezők csak akkor mentesülnek Lengyelországban a kötelező karantén alól, ha negatív PCR-teszttel, vagy európai uniós engedéllyel rendelkező oltás adta védettséget tudnak igazolni.

Ajánlom

További belföldi híreink