Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-28 06:20:00

Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye. A Fővárosi Törvényszék kérte arra a testületet, hogy tegye semmissé a modellváltást megvalósító törvényt. A híradónknak nyilatkozó volt Színművészetis diák szerint ez bátor lépés, ami az ő igazukat bizonyítja. Az alkotmányjogász pedig úgy véli: akár más modellváltáson átesett egyetemeket is érinthetne az alkotmánybíróság döntése.

Hiába tiltakoztak még 2020 július harmadikán is, a parlament kétharmados kormánytöbbsége elfogadta a Színház-és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényt.

Az SZFE hallgatói most közleményben jelezték: ezt a jogszabályt és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyik bekezdését is alkotmányellenesnek tartja a Fővárosi Törvényszék. Ezek semmissé tételét indítványozza most a testület az Alkotmánybírósághoz fordulva. A hallgatók szerint ugyanis a megszavazott törvény sérti a jogbiztonság és tanszabadság elvét.

"Nagyon erős, bátor, alkotmányos és az egyetlen helyes lépés tőlük..." - így kommentálta Híradónknak az SZFE volt hallgatója a fővárosi törvényszék döntését. Mint mondta, készek nemzetközi jogorvoslattal élni, ha az Alkotmánybíróság mégsem adna igazat nekik, a bíróság azonban őket igazolja.

Több alkalommal is utcára vonultak az emberek, hogy kiálljanak az SZFE autonómiája mellett. Ez utóbbi egyedi, noha az elmúlt években számtalan intézményben történt modellváltás. A Pécsi, Szegedi és Debreceni Tudományegyetem mellett legutóbb a Budapesti Gazdasági Egyetem fenntartói jogai is vagyonkezelő alapítványokhoz kerültek.

A Híradónknak nyilatkozó szakember nem tartja reálisnak, hogy általános alaptörvény-ellenességet állapítson meg az Alkotmánybíróság. Ha viszont egy konkrét részt kifogásolnának, akkor az akár más modellváltásokra is kihatással lehetne szerinte.

"Az így alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály-rész az érinti-e azt a modellváltást, és akkor perzse, ha érinti és emiatt ott is gubancok vannak az alkotmányosság körül, akkor felmerlhet az az ötlet, hogy akkor azt is kell valamilyen módon orvosolni." - mondta Lövétei István alkotmányjogász.

A színművészetis hallgatók egy része egyébként már októberben az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület akkor nem volt időkorláthoz kötve, most viszont kilencven napon belül döntést kell hozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink