Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-27 11:25:00

Müller Cecília munkatársa a plázák és az iskolák bezárását is felvetette két hétre

Az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra korlátozni lehetne, csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva - vetette fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes a Hír Tv-ben megfontolandónak nevezte a teljes általános iskolai oktatás átállítását is digitálisra.

"A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva.

Ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak, találkoznak. S bár hordják a maszkot, ez egy gyülekezési lehetőség mégis. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is látványos eredményeket hozhat a fertőzések számának a csökkentésében"- ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője mondta péntek este a Hír Tv-ben arra, hogy ha őt megkérdezné a miniszterelnök, hogy hol szigorítana, mit tanácsolna.

Galgóczi Ágnes emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi adatok azt mutatják: a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés. "Ezért az is egy megfontolandó lehet, hogy egy rövid periódusra digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is, illetve a teljes általános iskolai oktatás" - jelentette ki, hozzátéve: "Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez a kettő így hatékony lenne, a járvány megfékezését szolgálná".

Arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a rádióinterjújában pénteken, hogy "drámaian romlika helyzet", mennyire futhatnak fel az esetszámok, Galgóczi Ágnes azt válaszolta: ez attól függ, hogy milyen járványügyiintézkedések kerülhetnek "pluszban bevezetésre", és attól, hogy a védőoltásokkal hogyan tudunk haladni. Az egyéni felelősség fontosságát is kiemelte, hogy megakadályozzuk a járvány robbanásszerű terjedését. Ezért tanácsolta, hogy inkább csak a családtagok találkozzanak.

A kínai oltás véd-e a dél-afrikai mutáns ellen is?

Galgóczi Ágnes biztosra vette, hogy a dél-afrikai mutánssal fertőzöttek száma is nőhet Magyarországon, miután egy személynél már kimutatták ezt a variánst és ő nem járt külföldön. Erre a dél-afrikai mutánsra a védőoltások is kevésbé hatékonyak - mondta.
Arra, hogy a dél-afrikai mutáns képes-e megfertőzni már védett, beoltottak is, tudományos közleményekre hivatkozva azt mondta: igen, újra megfertőzheti azokat is, akik már átestek a fertőzésen, "és a védőoltások is kevésbé hatékonyak" - jelentette ki.

Galgóczi Ágnes annak kapcsán, hogy Szijjártó Péter bejelentette, hogy újabb 500 ezer kínai Sinoharm vakcina érkezik márciusban és több százezer orosz vakcina is várható, lehet-e kiugróan magas hamarosan az átoltottság itthon, azt mondta: ezekkel a szállítmányokkal elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy a regisztáltakat minél gyorsabban beoltsák. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, és éljen a felajánlott oltás lehetőségével.

A kínai oltónyagról megismételte a műsorban, hogy hagyományos technológián alapszik és egy teljes, elölt vírust tartalmaz, ami azt jelenti, hogy több antigén ellen is kialakul az emberi szervezetben az ellenanyag, nem csak a tüskefehérje ellen. "Ez akár egy kicsit szélesebb körű védettséget ad, mint a célzottan kialakuló, csak a tüskefehérje elleni védettség" - tette hozzá.

A hírekre reagálva, hogy a kínai vakcináról vita volt, hogy a dokumentációja hiányos, azzal reagált: Magyarország az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokkal olt, ez bejáratott módszer, mióta csatlakoztunk az EU-hoz. Ez bejáratott módszer, az európai gyártók ellenőrzöttek.

De természetesen a világ másik végén is van oltóanyaggyártás, Ázsiában is van kötelező védőoltási rendszer - jelentette ki Galgóczi Ágnes a műsorban, hozzátéve: "nyilván mások a standardok. Megvizsgáljuk ezeket a standardokat, és a gyógyszerészeti hatóság volt is kinn helyszíni szemlét végezni azokon a gyártóhelyeken, ahonnan Magyarországra is érkezik sz oltóanyag. Ez a vizsgálat és az ország hatósági laboratóriuma által elvégzett vizsgálattal a dokumentáció alapján elfogadhatjuk itthon is ezeket az oltóanyagokat. Ez alkalmas lakossági felhasználásra" - mondta Galgóczi Ágnes.

Március 15-ig fenntartja a kormány a járványügyi korlátozásokat

 

Ajánlom

További belföldi híreink