Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-27 08:02:00

Közgazdász: A kormány csak politikai frázisok szintjén segíti az emberek lakáshoz jutását

Az elmúlt 10 évben több mint 90 százalékkal növekedtek az ingatlanárak – derült ki az Eurostat kimutatásából. Hazánkat csak Észtország előzi meg az áremelkedés tekintetében. A statisztikából az is kiderül, hogy a bérleti díjak viszont kevésbé, csak 45 százalékkal nőttek 2010 óta. Varga Dénes közgazdász szerint a kormány csak politikai jelszavak szintjén segíti az emberek lakáshoz jutását. Az ATV Híradó riportja.

Omladozó vakolatú belvárosi bérház, divatos új építésű társasház vagy kertvárosi családi ház. Mindenkinek más számít álmai otthonának, az viszont közös, hogy egyre nehezebben lehet saját ingatlanhoz jutni – legalábbis ez derült ki az Eurostat kimutatásából.

A statisztika szerint az elmúlt 10 évben több mint 90 százalékkal drágultak az ingatlanok Magyarországon. Ezzel másodikok vagyunk az Európai Unióban, egyedül Észtországban növekedtek jelentősebben az árak.

Az elmúlt 10 évet úgy lehet leírni az ingatlanpiacon, mintha egy hullámvasúton ültünk volna. 10 évvel ezelőtt még érezhető volt a devizahitelből táplált lendület az ingatlanpiacon. Több mint 20 ezer lakás épült még 2009-ben, és 2010-2011-ben, ahogy begyűrűzött a lakáspiaci válság úgy az árak is elkezdtek csökkeni. A válságból 2015-ben kezdett el kilábalni a lakáspiac, ezt pedig az egyre gyorsabban emelkedő árak írták le a legjobban.

A környező országokban jóval kisebb volt az áremelkedés, azonban 10 évvel ezelőtt jellemzően eleve jóval magasabbak voltak az ingatlanárak szomszédjainknál.

Több, mint 7 évig meg kell spórolnia a teljes fizetését egy magyar embernek, ha egy 70 négyzetméteres lakáshoz hozzá szeretne jutni – ez derült ki a Deloitte 2019-es kutatásából.

A magyar kormány a CSOK-kal és a gyerekek után járó lakásfelújítási támogatással a családokat kívánja elsősorban lakáshoz segíteni, azonban egy általunk megkérdezett közgazdász szerint ezek csak politikai frázisok, a valódi segítség elmarad.

„Csak jelszavak, hogy hát segítünk a családoknak, dinamizáljuk a lakáspiacot és így tovább. A gyakorlatban az történt, hogy a kínálati oldalon is és a keresleti oldalon is a befektetőket preferálta az, ami megvalósult. Tehát a lakáscél hátrányba került” 

– magyarázta Varga Dénes híradónknak.

Az Eurostat arra is rámutat, hogy az elmúlt 10 évben a bérleti díjak csak 45 százalékkal emelkedtek hazánkban. Ez szakértők szerint többek között azzal magyarázható, hogy a fizetőképesség korlátokba ütközik, így a bérbeadók nem emelhetik a végletekig az árakat.

Több, mint 90%-kal növekedtek az ingatlanárak 2010 óta

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink