Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-27 12:18:00

Kizárt, hogy az oltást magánklinikákon meg lehessen kapni

Nagy az érdeklődés, de a miniszter minden kétséget eloszlatott: kizárt magánorvosoknál a koronavírus elleni oltás. "Ha Magyarország területén ilyen oltóanyag lenne szabadon, azt az állam azonnal lefoglalná" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Rövid időn belül lehetőség nyílhat arra, hogy a magánorvosi intézményekben is igénybe vehető legyen a koronavírus elleni vakcina, erre enged következtetni az egyik magáncég honlapján megjelenő felhívás - írta a napokban az Index.

A Nemzetközi Oltóközpont oldalán már van lehetőség időpont-foglalásra, fizetség ellenében, meghatározott díjért. Tájékoztatásuk szerint ha valaki az állami oltási sorban nem kiemelt személy, vagyis nem egészségügyi vagy szociális dolgozó, illetve 65 évnél idősebb, akkor akár az oltóközponttól is beszerezheti a vakcinát. Az érdeklődés azért is nagy a mielőbbi oltásokra, mert vannak, akik később kerülnek sorra a hivatalos oltási terv szerint.

Gulyás: "Ez teljesen kizárt"

"Ez teljesen kizárt. A magyar államnak van oltási programja, mi szerzünk be oltóanyagot és ennek megfelelően oltunk. Nem is fog kiadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) semmi másra engedélyt" - jelentette ki Gulyás Gergely az ATV kérdésére a legutóbbi kormányinfón arra, hogy magánorvosi intézmények adhatnak-e be Magyarországon koronavírus elleni védőoltást, pénzért.
A kancelláriaminiszter minden kétséget eloszlatott: "ha Magyarország területén oltóanyag lenne szabadon, akkor azt az állam azonnal lefoglalná" - jelentette ki. Azt is hozzátette, hogy más államok is ugyanígy járnak el.

Hatalmas az érdeklődés

"Ebben a pillanatban még nincs lehetőség arra, hogy magánorvosi intézményekben beadhassuk a koronavírus elleni védőoltást. Folyamatosan tárgyalunk európai gyógyszer-nagykereskedelmi cégekkel, de egyedi importengedély kell ahhoz, hogy egészségügyi vállalkozások is elkezdhessék az oltások beadását - mondta az Indexnek Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont vezetője. Az érdeklődés ugyanakkor hatalmas, de ők nem kérnek regisztrációs díjat, mivel még nem tudnak konkrét időpontot az oltásokra.

Ami, mint Gulyás Gergely szavaiból kiderült, ezek szerint nem is lehetséges.

Svájcban soron kívül ...

Svájcban nagy felzúdulást keltett, hogy Johann Rupert dél-afrikai állampolgár januárban hetekkel ezelőtt megkapta az első oltását koronavírus ellen. Az eset azért okozott felháborodást, mert azelőtt kapta meg a vakcinát, mielőtt január 12-én hivatalosan is elkezdték volna oltani a lakosság széles körét, igaz, Rupert a részben saját magánklinikáján lett kiválasztott tesztalany - írta a Bloomberg.

Rupert fő svájci cége, a Richemont luxuscikkeket forgalmaz. Mint mondta, a Richemont vezetése már decemberben úgy döntött, hogy a cégvezetést kell beoltani a lehető leghamarabb, hogy jó példát mutassanak a dolgozóiknak.​

Elkezdtek oltani a kínai vakcinával a háziorvosok

 

Ajánlom

További belföldi híreink