Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-27 19:49:00

A gyerekek között is egyre jobban terjed a vírus

Megfontolandónak tartja az iskolák és plázák ideiglenes bezárását a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes szerint elég lenne két hétre szigorítani, azzal már fékezhető lenne a vírus terjedése. Az elmúlt 24 órában csaknem 5000 új fertőzöttet regisztráltak itthon és elhunyt 107 beteg. Oltást eddig 563 601 fő kapott, közülük 244 407 embernek már a második dózist is beadták.

Hiába a több ezer új fertőzött naponta, míg a vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva, a bevásárlóközpontok zsúfolásig telnek hétvégente.

Galgóczi Ágnes az NNK járványügyi osztályvezetője a HírTv-ben azt mondta, hogy érdemes lehet két hétre az üzletek nyitvatartását is korlátozni. De arról is beszélt, hogy a járványügyi adatok szerint a gyerekek között is egyre jobban terjed a vírus.

"Nos a jelenlegi járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében rendkívül gyorsan terjed a fertőzés. tehát ez is megfontolandó vagy megfontolható lehetőség lehet, hogy szintén egy rövid periódusra csak a digitális oktatásra átálljon az alsó tagozatos osztály, alsó tagozatos osztályok. Illetve a teljes általános iskolai oktatás." - fogalmazott Galgóczi.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a harmadik hullámban felfutó fertőzések miatt rendelje el a távoktatást.

Komjáthy Anna a szervezet alelnöke arról is beszámolt híradónknak, hogy hiába a sok beteg gyermek a gyermekotthonok dolgozóit nem tesztelik rendszeresen és oltást sem kaptak még.

"Mi 15.-én írtunk egy levelet a Kásler miniszter úrnak és a Fülöp Attila államtitkár úrnak amiben azt kértük, hogy a gyermekotthonokban dolgozó kollégákat oltsák be. Mert ők tulajdonképpen ugyanannyira kitettek mint az idősotthonban dolgozók. ((...)) Ők egy ilyen nagyon fura helyzetben vannak mert általában pedagógusok de a gyermekotthonok nem az oktatás alá tartoznak hanem a szociális államtitkárság alá." - nyilatkozta Komjáthy Anna.

Müller Cecília az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, hogy jelentősen és több ponton is módosulhat az oltási rend Magyarországon.

"Változnak az oltóanyagokkal kapcsolatos ismereteink is. Így számos új információ kerül birtokunkba. akár tapasztalat akár a tudományos közlemények révén. Ezért tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon is. Ennek az a célja, hogy minél több embernek tudjuk beadni a védőoltás legalább első adagját, minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek." - az Országos Tisztifőorvos ezzel kapcsolatban úgy érvelt, hogy már látszik, hogy az első adag oltás 40-50 százalékos védettséget ad, tehát mindenképpen lassítja a vírus terjedését és enyhíti a betegség lefolyását is.

Ajánlom

További belföldi híreink