Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-27 18:49:00

16 ezer lélegeztetőgépet vett a kormány, csak 917-et kaptak meg a kórházak

Továbbra sem tudni, mi lesz azoknak a lélegeztetőgépeknek a sorsa, amelyeket a kormányzat még az első hullám idején megvásárolt, de nem szállított ki a kórházakba. Tavaly a miniszterelnök úgy számolt: ha a megbetegedések tömegessé válnak, akár 8 ezer lélegeztetőgépre is szükség lehet, Magyarország viszont összesen több mint 16 ezer gépet vett, ebből a legutolsó adatok szerint csak 917-et kaptak meg a kórházak. A szakma közben arra figyelmeztet: hiába a rengeteg eszköz, azt kell figyelembe venni, hogy hány olyan egészségügyi dolgozó van, aki ezeket a gépeket kezelni tudja.

Tavasz óta több szállítmány is érkezett Magyarországra, a külügy ugyanis összesen 16 863 darab lélegeztetőgépet rendelt, összesen 300 milliárd forintért.

Áprilisban Orbán Viktor még arról beszélt: fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre, ezért sokkal több lélegeztetőgépre lesz szükség, mint amennyi akkor rendelkezésre állt: „Normális békeidőben Magyarországon a lélegeztetőkészülékek, altatógépek – mert azok alkalmasak erre – olyan 2000 körül vannak. Ezt kell nekünk felfuttatni olyan 8000-re."

A koronavírus miatt lélegeztetőgépen lévők száma december 7-én volt a legmagasabb, 674 fő. A külgazdasági és külügyminiszter korábban azzal magyarázta a megvásárolt gépek számát, hogy ebben a mennyiségben van egy jókora tartalék.

„Akkor inkább álljon rendelkezésre 5 és legyen ott a 2 beteg, mint hogy ott a 2 beteg és 1 gép van. Na ezt kell elkerülni." - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

A hvg.hu novemberben írt arról, hogy a megvásárolt lélegeztetőgépekből addig 917-et szállítottak ki kórházakba, további 40-et pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe. Emellett a kormány más országoknak is adományozott a gépekből, például 150-et Csehországnak vagy 50-et Ukrajnának. Az is kiderült, hogy a külügyminisztérium a lélegeztetőkészülékek egy részét megpróbálja eladni.

Korábban több szakértő is figyelmeztetett: hiába a sok lélegeztetőgép, ha kevesen vannak azok az egészségügyi dolgozók, akik ezeket működtetni tudják. Kunetz Zsombor szerint jelenleg 2000 körül van ezeknek a szakápolóknak a száma, a nemzetközi meghatározás szerint három betegre két ilyen szakápolónak kell jutnia.

„Ha ők kétezren vannak, akkor mindenféle órákat, túlórákat is beleszámolva maximum olyan 2500-3000 betegnél többet már nem tudnak úgy ellátni, hogy az ne menjen nagyon erősen a szakmaiság rovására, de itt már nem két beteget lát el egy szakápoló, hanem többet." - nyilatkozta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

Ebből a számból azonban még le kell vonni azokat a betegeket, akik nem koronavírus miatt szorulnak gépi lélegeztetésre. A szakértő szerint az ágykihasználtsággal számolva ez 700 körül lehet.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban megkerestük a külügyminisztériumot. Azt ugyan nem közölték, hogy november óta hány gépet szállítottak ki a kórházakba, de azt elárulták, hogy minden gép beérkezett Magyarországra. A lélegeztetőgépeket beüzemelve, életmentésre alkalmas állapotban adják át az Országos Kórházi Főigazgatóságnak.

Ajánlom

További belföldi híreink