Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-26 11:08:00

Pikó András: miért nem hallgatnak a Fideszben Cser-Palkovics Andrásra?

Józsefváros független és Székesfehérvár fideszes polgármestere vitázott a Political Capital podcastjában. Pikó András és Cser-Palkovics András beszélgetésében szó volt arról, hátrány-e ha valaki ellenzékből vezeti a várost, illetve hogy más-e az önkormányzati világ ellenzéki és kormánypárti oldalon.

Cser-Palkovics azzal kezdte mondandóját, hogy „kicsit megengedőbb lehetett volna a közélet egymás iránt” a járványhelyzetben, Pikó pedig  leszögezte: „számomra fontos volt, amikor Cser-Palkovics András megszólalt önkormányzatokat érintő ügyekben. Sokat segített az ő megszólalása, amikor felmerült az a lehetőség, hogy a veszélyhelyzetben a polgármesterek jogait elvonhatják” - írja a 24.hu.

A beszélgetés alapkérdése ezek után ez volt: hátrány-e ha valaki ellenzékből vezeti a várost, vagy nem. Ezt elsősorban Pikó feszegette (szerinte igen), Cser-Palkovics pedig amellett érvelt, hogy miközben az önkormányzatok támogatási rendszerében vannak kritizálható pontok, bizonyos gyakorlatokat ő sem helyesel. Mégis „pro-kontra csúszik bele az önkormányzati világ az országos politikai csatározásba, és ez nem jó”, ezért pedig szerinte mindkét oldal felelős, mindkét oldal polgármestereinek van felelőssége.

Pikó András erre azt mondta: ő nem kapott egy kétmilliárdos karácsonyi ajándékot, mint Cser-Palkovics András. Majd leszögezte: „teljesen más az önkormányzati világ ellenzéki és kormánypárti oldalon.” Cser-Palkovics a beszélgetés során elmondta, hogy az önkormányzatokat illetően ő általános kompenzációs elvet tartana helyesnek.

Pikó a vita közepén jegyezte meg: mintha az ország vezetői nem hallanák, amit a fideszes polgármesterek mondanak. Miért nem hallgatnak a Fideszben Cser-Palkovics Andrásra? Cser-Palkovics András miközben leszögezte, hogy nem jó ez a vita arról, hogy ki mennyire részrehajló, elmondta: nem fog a 2022-es választáson indulni, ő polgármesterként folytatja a munkáját.

A székesfehérvári polgármester megjegyezte: ha újra normalizálódik a világ, akkor fontos, hogy a helyi mozgástér meglegyen. Példaként említette, hogy jó lenne, ha az önkormányzatok tényleg arra pályázhatnának, amire szükségük van. Hangsúlyozta: jó lenne, ha a pártpolitika és a polgármesteri poszt szétválna, azaz egy településvezető elsősorban lenne polgármester, és csak másodlagosan egy politikai csoport tagja.

Pikó András erre reagálva mondta azt: ez akkor lehetséges, ha megszűnik az önkormányzatok politikai diszkriminációja. Ennek egyik feltétele – mondta Pikó- ha áprilisban tényleg meglesz-e az önkormányzatok egységes kompenzációja.

A budapesti önkormányzatok képviselőivel tárgyalt a kormány

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink