Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-26 08:02:00

Orbán Viktor: emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

"A helyzet drámaian romlik", valamint "újra azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben jellemzett bennünket"- mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a határokon szigorítani fognak.

A helyzet drámain romlik- jelentette ki Orbán Viktor a rádióban. Az operatív törzs üléséről érkezve Orbán Viktor ismertette a mai számokat: 4668 új fertőzött van, 123 halott, 451-en vannak lélegeztetőgépen és 5027-an vannak kórházban. A helyzet ismét drámaian romlik, ismét azt kell nézni, hány üres ágy van a kórházakban és mennyi lélegeztetőgép van- mondta a miniszterelnök. A kórházban kezeltek száma- szakemberek szerint- drasztikusan nőni fog.

Orbán Viktor közölte, hogy jelenleg 15831 szabad kórházi ágy van, és 2296 szabad lélegeztetőgép- még messze vannak a teljesítő képesség határától az egészségügyben, de vigyázni kell, hogy ne terheljük túl a rendszert.

Mindig volt 1-2 százalékos tévedés, de kivétel nélkül rendelkezésre álltak a járványügyi szakemberek, professzorok. Ők megfontolt, nyugodt emberek, a legkaotikusabb helyzetben is azok voltak, az előrejelzéseik folyamatosan beváltak. 100 százalékos találati pontossággal eltalálták a folyamatokat, ha volt is 1-2 hét eltérés - mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy az elmúlt időszakban volt-e olyan, hogy mellélőttek a járványügyi szakemberek az előrejelzésükkel.

A miniszterelnök azt mondta, át kell nézni újra a vezénylési listákat, a a vezényléssel együtt járó szálláshelyeket is ellenőrizni kell “Újra azt a készültségi  állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben jellemzett bennünket”- jelentette ki Orbán Viktor. 

Az oltópontokon lesz elég orvos, mert ott a háziorvosok adják az oltást - mondta a miniszterelnök Nagy Katalin kérdésére.  

Folyamatos érkezéssel számolhatunk, úgy kell kalkulálnunk, hogy most van 2,6 millió regisztráltunk, húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását, ezzel nálunk lesz az EU-ban a legnagyobb az átoltottság- mondta a miniszterelnök.

Arra, hogy igaz-e az, hogy lekötött Moderna vakcinát nem hívtunk le, Orbán Viktor azt mondta: ez "szamárság”, le van kötve 17 millió vakcinánk, "de az unióból lekötött vakcinák nem érkeznek”. Nagy bajban lennénk, ha nem lenne orosz és kínai vakcina lekötve - jelentette ki. A hétvégén, a jövő hét elején ő is megkapja az oltást, “én is túl fogok ezen esni” - fogalmazott. A baloldalt, az ellenzéket bírálva nagy felelőtlenségének nevezte, hogy a vakcina ellen kampányolnak. 

Felemás - válaszolt a könnyítésre vagy az esetleges szigorításra vonatkozó kérdésre. Mint mondta, ha van olyan, hogy az egyik szemünk sír, a másik nevet, mint a mesében: egyszerre kell arról beszélni, hogy nyitás, érkeznek a vakcinák, viszont a másik görbe, az újrafertőzöttek száma meg felfut. 

Egyszerre kell megbeszélni, hogyan lazítsunk és ugyanakkor betartsuk a korlátozásokat. A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani.A határokon mindenképpen szigorítani kell.
Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell és ennek kidolgozására kérte a miniszterelnök az operatív törzset.

Az Európán kívüli egzotikus utazásokat radikálisan korlátozni kell, az üzletemberek esetében is, mert ha behurcolják ide még a dél-afrikai mutánst is, "akkor készek leszünk” - jelentette ki Orbán Viktor annak kapcsán, hogy sokan kérnek különböző oltásokat, mert egzotikus országokba akarnak utazni.

Németországban napvilágot láttak a Bizottság által kötött szerződések- jól tárgyalt a bizottság, mert olcsóbban vették, viszont időt vesztettek vele. Ő nem akarja fenéken billenteni a Bizottságot, inkább védi őket, tegye a dolgát. De mindeközben nem lehet csak egy lábon állni, nemzeti hatáskörben álló engedélyezés körében behoznak minden vakcinát. Ezért lesz pár napon belül Magyarország a legjobban átoltott európai ország, mert van kínai és orosz vakcina.

Arra, hogy tényleg kérnek-e számot Moszkvához, Orbán Viktor  a diplomácia vannak iratlan szabályaira hivatkozva azt mondta, a folyosói beszélgetésekről nem ildomos információkat kiadni. Itt okos, komoly vezetőkről van szó, ők is szenvednek - tette hozzá a miniszterelnök. 

A gazdaság újraindítása kapcsán Orbán Viktor kijelentette, hogy a harmadik hullám sok tízezer ember munkahelyét veszélyezteti, nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak és senkit sem hagyhatnak az út szélén. Most úgy látja, hogy megvannak az eszközeik arra, hogy a támogatásokat nem csak az újranyitásig, hanem az ezt követő egy hónapon belül is megadják.

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 55 ezren dolgoznak kevesebben - a kormánynak ennyi munkahelyet kell létrehoznia a következő 2-3 hónapban. “Ezt vállaltam, körömszakadtáig dolgozni fogok majd”- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos bejelentésre pár napon belül lehet számítani.

Az állatvédelmi konzultációról

Az állatvédelmi konzultációról Orbán Viktor a műsorban azt mondta: ő is kitöltötte ezt,"mégiscsak ilyen falusi fickó volnék”, fontos az ügy, de a harmadik hullám és a vakcina-beszerzések miatt hátrébb került ez az ügy "az ember fejében". Az állatokat is védjük, de magunkat is, "mert miféle ember az, aki mindenfajta indok nélkül saját örömére fájdalmat okoz egy másik élőlénynek? Az ránk emberekre is veszélyes" -fogalmazott.
Kellő időben meg fognak születni az állatvédelmi szabályok, "de most a fejünkben, a homlokunkban legelöl, mégiscsak a pandémia, a védekezés, a kórházak vannak - mondta a miniszterelnök.

Ajánlom

További belföldi híreink