Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-26 12:16:00

Müller Cecília: itthon is megjelent a dél-afrikai mutáns

A tegnapi napon egy dél-afrikai vírusmutánst mutattak ki hazánkban - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos. A kontaktkutatás és járványügyi vizsgálat zajlik, eddig azt tudni, hogy fertőzött személy korábban olyan munkatársával érintkezett, aki előtte Zambiában járt.

A miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határellenőrzések szigorításának előkészítését - mondja a sajtótájékoztató elején Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője.

Kiss Róbert elmondta, hogy három magánlakásban rendezett házibulit oszlattak fel a tegnapi nap során rendőri intézkedéssel, 55 főt kellett előállítani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy a járványügyi adatok rendkívül dinamikusak, a harmadik hullám felfelé ívelő szakasza nagyon meglódult.

Rendkívül fontos a járványügyi intézkedések, higiénés szabályok szigorú betartása. 4668 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 123 beteget elvesztettünk. Az aktív fertőzöttek száma 86 488 fő, pár napja ez csak 80 ezer volt - emlékeztetett Müller.

Az első adatok még arra utaltak, hogy az egyes variánsok fertőzőbbek, de nem okoznak súlyosabb betegséget, ma már látjuk, hogy ez sem igaz: a mai napon 5027 főt ápolnak kórházban 451-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller szerint mindenkinek meg kell tenni a magáét, hogy letörjük ezeket a számokat. Az országos tisztifőorvos nyomatékosította, hogy mindenki éljen az oltással.

A háziorvosokat arra kérte, hogy idős, mozgásképtelen személyek oltását a lakásukon végezzék.

Tegnap 74 ezer AstraZeneca és 40 800 adag Moderna-vakcina érkezett az országba, kínai vakcinából márciusban újabb 500 ezer adagot várunk - mondta Müller.

A tegnapi napon egy dél-afrikai vírus mutánst mutattak ki hazánkban - jelentette be Müller. Felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai és brazil mutáció nehezebben kezelhető. A fertőzött személy korábban olyan munkatársával érintkezett, aki előtte Zambiában járt.

Mindenkit óvatosságra int az utazással kapcsolatban, Afrikában mindkét variáns elterjedt - mondta Müller.

Tegnapig az NNK laborjában 418 főnél mutatták ki a brit mutánst, emellett 34 főnél különböző variánsokat, melyek nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest, és a cseh mutánst is kimutatták 9 főnél - tájékoztatott Müller.

Müller megjegyezte, hogy a brit mutáns esetében jobban elhúzódik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról. Emiatt tovább tart a vírus ürítése is, ez összefüggésben van a hosszabb fertőzőképességével is. Ezzel szemben azonban a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink