Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-26 05:39:00

Márki-Zay: a választást a bizonytalan, párton kívüli réteg döntheti el

Karácsony Gergelyt látnák a legszívesebben ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek - legalábbis a Medián felmérése szerint. Az ATV megbízásából készült Pulzus kutatás is hasonló következtetésre jutott egy hónapja, azzal a kiegészítéssel, hogy akkor a főpolgármester holtversenyben állt Dobrev Klárával. A Medián ügyvezetője szerint új elem, hogy a Jobbik elnöke is betört a legnépszerűbb ellenzéki politikusok közé. Az ATV Híradó riportja.

Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Ez derült ki a Medián legújabb felméréséből, ahol a kormányváltást akarók öt potenciális miniszterelnök-jelöltről mondhattak véleményt. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka a jelenlegi főpolgármestert indítaná harcba Orbán Viktor ellen, őt követi Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András. Néhány hete az ATV megbízásából készült Pulzus kutatás azt mutatta: Karácsony mellett Dobrevet tartják a legalkalmasabb közös jelöltnek.

A Medián ügyvezető igazgatója most azt mondta az ATV Híradójában, a Jobbik elnöke is betört a legnépszerűbb ellenzéki politikusok közé.

"Volt olyan felmérés, amikor kicsit szorosabb volt a versenyfutás mondjuk Karácsony, Dobrev és Márki-Zay között. Most ebbe a hármasba elég határozottan benyomult Jakab Péter is, aki az elmúlt időszakban főleg a parlamenti felszólalásaiban beszédeiben volt képes egy meglehetősen határozott arcélt mutatni" - foglalta össze Hann Endre.

Hiába a népszerűség, a politikusok elutasítottsága olykor egészen más képet fest. Az elemző szerint Karácsony és Dobrev között dőlhet el a verseny, amiben a pártok szerepe is fontos.

"Egyikük sem bír egy általános nagy támogatottsággal minden társadalmi csoportban, ezért a verseny nagy valószínűséggel azok között a jelöltek között fog majd eldőlni, akik mögött egy nagyobb pártapparátus áll" - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője. 

Közben a másik elemző hozzátette: fontos ugyan a tartalom, de az Orbánellenesség szerepe sem elhanyagolható.

Medián: Karácsony Gergelyt látnák a legszívesebben ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek

 

"Az ellenzéki szavazóknak azért most leginkább egy Orbánellenes hangulat a lényeg, és azt várja, hogy az ellenzék fel tudjon mutatni egy alternatívát Orbán Viktor ellen, és azt az esélyes meggyőző jelöltet keresi, akiben bízik, hogy elhozza ezt az Orbán utáni világot" - nyilatkozta Virág Andrea a Republikon elemzője.

Hódmezővásárhely polgármestere – aki maga is indul az előválasztáson – úgy véli, pártfüggetlen szereplőnek van esélye, mert 2022-t nem a szimpatizánsok döntik majd el.

"A választást azonban az a 32 százalék fogja eldönteni, aki párton kívüli, aki bizonytalan, és a jelenlegi ellenzék pártoknak nem támogatója" - Márki-Zay Péter saját hódmezővásárhelyi győzelmét hozta fel példaként, miért is fontos a civil jelölt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink