Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-25 11:19:00

Itt egy kis segítség a kínai vakcinához

Sokak számára, jelenlegi ismereteik alapján nehéz lehet eldönteni, hogy beadassa-e magának a kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltását, ezért a HáziPatika készített egy rövid tájékoztatót a vakcinával kapcsolatos tudnivalókról, ami a nehéz döntés meghozásában.

A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon jelenleg öt vakcina elérhető: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik-V és Sinopharm.

HáziPatika emlékeztet: Kínában sürgősségi oltóprogram keretében nyár óta használnak több kínai oltóanyagot is, köztük azt a Sinopharm-vakcinát. Ez az oltóanyag hagyományos technikával készül, elölt vírust tartalmaz és a gyártó közlése szerint erőteljes immunválaszt vált ki (úgy működik, mint az influenza elleni oltás).

Kínában a 18-59 éveseket oltják vele, az OGYÉI tájékoztatása szerint a klinikai vizsgálatokban részt vevő 60 évesek, vagy annál idősebbek aránya igen alacsony volt (0,63 százalék), ezért még nincsenek közvetlen bizonyítékok a vakcina 60 évesnél idősebbekre gyakorolt védőhatásáról. A gyártó a széleskörű, 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményeiről eddig annyit közölt: az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú. (Az Egyesült Arab Emirátusokban - ahol már decemberben engedélyezték, és azóta tesztelik - 86 százalékról számoltak be.)

Az oltás körüli bizonytalanságot tovább növelheti, hogy az oltást kísérő mellékhatásokról sem számolt be a gyártó. Arról, hogy vajon a Sinopharm-vakcina beadása után esetlegesen felmerülő mellékhatásokat, tüneteket el lehet-e tussolni annak érdekében, hogy ne növekedjen az oltóanyag iránti bizalmatlanság Kunetz Zsombor azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy ilyesmire sor kerülhet. "Magyarországon minden beadott gyógyszernek, vakcinának van egy mellékhatás profilja. Ezeket nem lehet letagadni, minden esetben jelenteni kell a gyógyszergyártóknak" – magyarázta.

Jelenleg egyébként azt sem tudni, hogy a kínai vakcina meddig nyújt védettséget az új koronavírus ellen. Ez azonban a többi vakcinára is igaz.

Bár idővel valószínűleg az Európai Unió által lekötött vakcinaszállítmányok érkezése és elosztása is fel fog gyorsulni, jelenleg korlátozott számban állnak rendelkezésre oltóanyagok, így azzal kell gazdálkodni, ami van. Ezért amikor arról kell dönteni, hogy elfogadjuk-e a kínai vakcinát, első körben érdemes átgondolni, tudunk-e várni egy másik, számunkra szimpatikusabb oltásra.

A HáziPatika szerint, ha valaki nem jár emberek közé, így nem teszi ki magát a fertőzésnek, az várhat az oltással. Aki viszont rendszeresen érintkezik más emberekkel, annak hasznos lehet minél hamarabb beoltatnia magát.

Fontos mérlegelni a koronavírussal való megfertőződés következményeit is. A betegség ugyanis krónikus beteg, vagy idős emberek esetében akár halálos is lehet.

Érdemes fejben tartani azt is, hogy itthon is egyre több fertőzöttnél mutatják a új koronavírus sokkal fertőzőképesebb brit mutációját.

Elkezdtek oltani a kínai vakcinával is

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink