Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-25 19:20:00

Háziorvos: aki sokat utazik, az nem a kínai vakcinát, hanem inkább a Pfizert vagy a Modernát kéri

Most sem vagyunk beoltva semmilyen vakcinával, és mégis sikerült sort keríteni a hivatalos találkozókra, tehát biztosan sikerrel járunk ezután is - így kommentálta Szijjártó Péter azt, hogy Lengyelországba ezután csak az utazhat be szabadon, akit az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak be. Ara-Kovács Attila szerint a lengyel döntés hátterében politikai megfontolás áll. Az ATV Híradó riportja.

Szerdán már bemutattuk a kínai vakcinát, amely egyesével van csomagolva, sima hűtőszekrényben tárolható, fecskendő, és tű is van hozzá az eddigi covid elleni oltásokból, így ez a legkönnyebben kezelhető, ráadásul sokat is kaptunk belőle - mondta egy háziorvos.

Tóth Ildikó háziorvos mégis arról számolt be Híradónknak, hogy 168 pácienst kellett felhívnia, mire talált 55-öt, aki elfogadta, ám végül még közülük is többen lemondták az oltást.

A doktornő azt is elmondta: mivel ezt a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség még nem fogadta el - egyébként a kínaiak nem is fordultak az EMA-hoz az engedélyeztetésért -, sok páciensben felmerül a kérdés, hogyha a Sinopharmot kapják utazhatnak-e.

"Azok, akik sokat utaznak, meg szeretnek utazni, azok nem ezt a vakcinát szeretnék. Mindenkinek ez a kérdése, hogy és milyen oltási igazolványt fogok kapni, Nyugat-Európában, Amerikában elfogadják-e. Úgyhogy akik utazósok, azok egyértelműen a Modernát és a Pfizert szeretnék, mert úgy gondolják, azzal biztosan el fognak tudni külföldre utazni" - nyilatkozta Tóth Ildikó háziorvos. 

Csak az EMA által engedélyezett vakcinával oltottak mehetnek Lengyelországba

 

Az aggodalom jogosnak is tűnhet, hiszen Lengyelország már bejelentette, hogy csak az léphet be karantén nélkül az országba, akinek van 48 órán belül kézhez vett negatív PCR-teszteredménye vagy egy igazolása, hogy megkapta valamelyik, az EU-ban is engedélyezett oltást. Ez azt jelenti, hogy arra, aki az orosz vagy a kínai vakcinát kapta, szintén karantén várhat - például Sváby András kollégánkra, aki nemrég a közösségi oldalán osztotta meg, hogy bevállalta a kínai vakcinát. Vagy akár Orbán Viktorra is, hiszen ő korábban azt mondta, erre az oltásra vár.

"Más ország vírussal szembeni védekezés során hozott döntéseit eddig sem kommentáltuk, és ezután sem szeretném. Most sem vagyunk beoltva egyelőre semmilyen vakcinával, és mégis sikerült sor keríteni a hivatalos találkozókra, tehát biztosan ezután is sikerrel fogunk járni" - közölte Szijjártó Péter az ATV kérdésére. 

A lengyelek a most bevezetett szabályozással csak azt mutatták meg, hogy milyen lesz a jövő - véli Ara-Kovács Attila. A DK EP-képviselője szerint ennek a lépésnek köze van a tavalyi uniós vétó kapcsán kialakult helyzethez.

"Az, hogy így előreszaladtak ezzel a döntésükkel is, hogy nem fogadják el az Európában nem honosított gyógyszereket, vakcinákat, ez tulajdonképpen a tavalyi decemberi tanulsággal is összefügg. 

Ara-Kovács szerint ez egy általános európai magatartás lesz.

Az EMMI-től szerettük volna megtudni, hogy mit ajánlanak a családoknak, akik különböző oltásokat kaptak, hogyan utazzanak. Kérdésünkre a Külügyminisztérium reagált, ők azt írták, az EU-n belüli szabad mozgásról egyelőre semmilyen döntés nem született.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink