Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-24 12:18:00

Müller Cecília elárulta: ezeken a településeken van jelen a brit mutáns

A harmadik hullám felszálló szakaszában vagyunk – értékelte az aktuális járványhelyzetet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Mint arról beszámoltunk, 2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett. Müller Cecília ehhez hozzátette: 4353 fő szorul jelenleg kórházi kezelésre, lélegeztetőgépen 407-en vannak.

A háziorvosokhoz eljutott a Sinopharm vakcina – praxisonként 50-55 fő beoltására alkalmas mennyiségű vakcina érkezik az orvosokhoz – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília bízik benne, hogy a következő egy héten jelentős mennyiségű védőoltást fognak tudni beoltani. Praxisonként 10 fő beoltására alkalmas mennyiségű AstraZeneca oltóanyag érkezik.

A szakember elmondta: nincs 100 százalékos védettség, de mindegyik vakcina megvéd minket a súlyos, esetleg halálos szövődményektől.

Az országos tisztifőorvos szerint a keleti vakcinákkal együtt az uniós átoltottsági átlag fölé kerülünk. Sok, főként idős embernél fog csörögni a telefon a napokban – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a kínai és orosz vakcinákat több mint 30 millió embernek adták már be, különösebb probléma nélkül. A következő egy hétben 368 ezer embert fognak tudni beoltani. Ne hagyják magukat lebeszélni – kérte az állampolgárokat Müller Cecília. Az élet és az egészséges élet lehetősége előrébbvaló, mint a megalapozatlan félelmek – hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos elmondta: a brit mutáns jelenléte Budapesten, Debrecenben, Tatabányán és Győrben is kimutatható a szennyvízben. 

Számos településen növekszik az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, és ahol nem növekszik, ott magas szinten stagnál.

Magyarországon jelen van a koronavírus brit és a cseh variánsa, brazilt és dél-afrikait még nem találtak. A brit mutánssal szemben a jelenlegi védőoltások hatásosak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. ​

Egyre többféle vakcina használható a koronavírus ellen

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink