Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 08:21:00

Új munkaszerződés: az egészségügyi dolgozók túlóráival kapcsolatban még nem született konkrét döntés

Havas Szófia osztályvezető főorvos szerint az új munkaszerződést eddig kevesen látták, a dokumentummal kapcsolatban tapasztalatai szerint inkább a szakdolgozók körében van elégedetlenség.

Az MSZP szakpolitikusa az ATV Start című műsorában azt mondta: a többség még nem látta a szerződést, annak ellenére, hogy azt vasárnap éjfélig alá kellene írni. A dokuementum ráadásul szerinte csak az alapbéreket tartalmazza, a túlóra, a szabadságok és a pluszmunka szempontjából még nem született konkrét döntés. A túlóráért, pluszmunkáért fizethető díjazást, illetve a másodállással kapcsolatos dolgokat régiós szinten állapíthatják majd meg - tette hozzá.

Havas Szófia értesülései szerint Hajdú-Bihar megyében hamarosan komoly gondok lehetnek a sürgősségi ellátással, mert sokan nem hajlandók aláírni a szerződést.

A túlóra és a pluszmunka leginkább a fiatal orvosokat érinti, ők azok, akik sokat ügyelnek, állandóan dolgoznak, ha ők elégedetlenek, nem írják alá az új munkaszerződést, az később gondot okozhat.

A főorvos úgy fogalmazott: nem érti, miért kell ezt "ilyen sürgősséggel lenyomni az emberek torkán", elképzelhetőnek tartja ugyanis, hogy amellett, hogy elolvassák, vannak, akik esetleg egy jogásznak is meg szeretnék mutatni a dokumentumot, mielőtt aláírják - erre viszont így nagyon kevés idő van. Az orvosok esetében az alapbér jelentősen megnő, ezt elismeri a szakpolitikus, náluk azonban szerinte inkább a másodállásokkal kapcsolatban lehet gond.

Ha valaki nem írja alá ezt az új szerződést, annak másnaptól - vagyis hétfőtől - megszűnik a munkaviszonya, ekkor már be sem kell mennie dolgozni. Havas Szófia szerint ez egy logikai bukfenc, ebben az esetben ugyanis úgy látszik, nem vonatkozik a veszélyhelyzet. Úgy látja, a szerződéssel kapcsolatban inkább a szakdolgozók körében van elégedetlenség. Az orvosok bérét ugyanis megemelték annyival, hogy már az alapbér is elfogadható szinten van. Szerinte jelen állás szerint a szakdolgozók 10-20%-a mondja azt, hogy nem írja alá a szerződést.

A szakpolitikus azt mondta: jelenleg az egyetlen, amiben bízni lehet, hogy a törvényben lesz még módosítás.

Sok egészségügyi dolgozó még nem látta a jövő héttől élő szerződését

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink