Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 07:08:00

Telex: Március elsejével megszűnhet a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás

A lap azt írja, hogy a Debreceni Egyetem klinikájának traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói jelenlegi formájában nem hajlandóak aláírni a szerződést.

A Telex birtokába került egy levél, ami szerint azonnali egyeztetést követelnek az orvosok, ellenkező esetben "március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás".

Hogy a közalkalmazotti státuszból egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerüljenek az orvosok, alá kell írniuk az új szerződéseket. Ebben rögzítik az emelt bért, de bizonytalan a különböző pótlékok és bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok 2019 óta például fix pluszpénzt kaptak az alapfizetésük mellé, ezzel elismerve a jelentős extra terhelést, amit a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályak jelentenek. 

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást - írja a lap. 

Azt szintén kifogásolták, hogy a szerződés "rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni". Ahogy azt korábban a Magyar Orvosi Kamara is részletezte, az önként vállalt többletmunka csak nevében önkéntes, valójában pedig egy munkajogi kényszermegoldás arra, hogy az alulfizetés és orvoshiány ellenére ne omoljon össze az ügyeleti ellátás. Ezt a plusz munkát az orvosok a munkáltatóval egy külön szerződésben rögzítették. 

Az Egyenes beszéd hétfő esti adásában Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke is említette a témát, hogy komoly gond adódhat a traumatológiai ellátásban. 

A héten kell aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak az új szerződésüket

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink