Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 18:49:00

Müller Cecília: Még a második hullám ellaposodása előtt elindult a harmadik hullám

1628 új koronavírus-fertőzött regisztráltak egy nap alatt Magyarországon, a kórházi ápolásra szoruló betegek száma 4582. Csaknem 400 ember van lélegeztetőgépen, 103 idős, krónikus beteg elhunyt a betegségben. Az országos tiszti főorvos szerint az áldozatok számának csökkentése az elsődleges cél, a járvány harmadik hullámának alakulása pedig azon múlik, hogy mennyire sikerül kiterjeszteni az oltást. Eddig 457 ezer fő kapott védőoltást a betegség ellen, közülük 205 ezren a második körön is túl vannak. Az ATV Híradó riportja.

Operatív törzs: A héten több, mint 800 ezerre nőhet a hazai beoltottak száma

 

Továbbra is az oltás a leghatékonyabb védekezési mód a koronavírus ellen – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos oltási munkacsoport vezetője úgy számol, hogy ezen a héten több mint 800 ezerre nőhet a Magyarországon beoltottak száma. György István elmondta: a kínai vakcinákat ma hajnalban kezdték el kiszállítani a kormányhivataloknak. Ez az oltóanyag a hazai hatóság szerint 18 év fölött korhatár nélkül beadható.

György István elmondása szerint a kínai vakcinával 275 ezer regisztrált időset, a Pfizer-vakcinával a 52 ezer regisztrált időset, az AstraZeneca vakcinájával pedig 41 750 60 év alatti krónikus beteget tudnak beoltani.

Hétfőn további 100 ezer adag orosz oltóanyag érkezett Magyarországra. A vakcinák elsőként a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz kerülnek további vizsgálatra.

Szijjártó Péter szerint a gyorsaság rendkívül fontos az oltások vonatkozásában, hiszen egy nap is 100-150 emberéletet, több mint 2000 megfertőződést, és 10-15 milliárdos kárt jelenthet.

Az országos tiszti főorvos megerősítette: a hatóság megkezdte az orosz vakcinaszállítmány vizsgálatát.

Müller Cecília hozzátette: a jelenlegi járványügyi adatok arról árulkodnak, hogy a második hullám ellaposodása előtt elindult a harmadik hullám, amiben az áldozatok száma a legriasztóbb adat, miközben a kórházi ápolásra szoruló betegek száma is emelkedik. Az országos tiszti főorvos továbbá azt javasolja, hogy azok is oltassák be magukat, akik már átestek a fertőzésen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink