Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 12:55:00

Müller Cecília: egy magasabb szintről indulunk neki a harmadik hullámnak

Az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos arról beszélt: a második szakaszban a lefelé mutató tendenciát megszakította maga a harmadik hullám, így az nem tudott visszatérni a kezdeti szakaszra, hanem egy magasabb szintről indulhatott el az újabb szakasz.

A tájékoztatón először György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt: hazánkban is terjed a vírus brit mutációja, így a védőoltásoknak még nagyobb szerepe van a védekezésben. 457 ezer ember kapott már oltást, egy részük a második vakcinán is túl van. Hangsúlyozta: az oltás a terv szerint zajlik, az oltási adatokból látható, hogy Magyarország előrelátó és helyes döntést hozott, amikor az uniós beszerzéseken kívül más országokból is vásárolt oltóanyagot.

Ezen a héten a kínai vakcinával újabb 275 ezer embert tudnak beoltani - közölte. Emellett 52 ezer Pfizer, és 41,75 ezer AstraZeneca oltóanyag is rendelkezésre áll, ezekkel is a héten fognak oltani.

Az egészségügyben dolgozók oltása gyakorlatilag megtörtént, megyénként pár száz ember lehet, aki nem kapta meg az oltást. Jelenleg két célcsoport oltása folyik párhuzamosan, legidősebbeké és a 18-59 év közötti krónikus betegeké, ez folytatódik továbbra is. A héten továbbá 25 ezer második oltás is esedékes.

György István kitért arra is, hogy helyenként zsúfoltsággal találkozhatnak az oltásra érkezők, ennek egyik oka lehet, hogy vannak, akik időpontjuk előtt sokkal korábban érkeznek. Az államtitkár ezért arra kért mindenkit, hogy időben érkezzen.

Müller Cecília a tájékoztatón elmondta: nemzetközi szinten is "hatalmas számokat látunk", már 111 millióan fertőződtek meg. Itthon a pandémiának egy harmadik szakasza zajlik, de a második szakaszban a lefelé menő tendenciát megszakította a harmadik szakasz kezdete. Emiatt nem tudott visszatérni a kezdeti szakaszra a második hullám, így egy magasabb szintről indulunk neki a harmadik hullámnak - fejtette ki a tiszti főorvos.

Hogy ez a hullám "milyen magasra szökik", milyen lesz a dinamikája, jelentős mértékben múlik rajtunk is - tette hozzá. Az elmúlt 24 órában 103 koronavírusos beteg hunyt el, ez az a szám, ami Müller Cecília szerint aggaszt bennünket - ugyanis az elmúlt napokban csak néhányszor tudtunk 100 alá menni, viszont fontos lenne, hogy az elhunytak és a szövődményes betegek számát csökkentsük.

A tiszti főorvos azt mondta: a harmadik hullámban súlyosabban zajlik a fertőzöttek megbetegedése, hiszen emelkedik a kórházban ápoltak száma: jelenleg 4582 fekvőbeteg van, és 396-an szorulnak gépi lélegeztetésre. EZ napom óta egy viszonylag konstans szám, amit Müller Cecília szerint nem tudunk csökkenteni addig, míg a hatásos védőoltást nem kapják meg elegen.

Hangsúlyozta: most nagy az egyéni felelősség: ha valaki betegen közösségbe megy, és az angol mutánst hordozza, akkor ezzel most sokkal több embert veszélyeztet.

Újságírói kérdésre, miszerint ha az idősotthonokban kialakul a védettség az oltások nyomán, lehet-e újra látogatni a bent lakókat, a tiszti főorvos azt válaszolta: ez a cél, és minél többeket oltanak be, annál szélesebb körű védettség alakul ki. Ezért kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát, mert szeretnének egy sokkal nagyobb fokú szabadságot adni. Azoknak is javasolják az oltást, akik már átestek a fertőzésen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink