Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-23 19:00:00

Háziorvos: A rendszer lassan eléri a teljesítőképessége határát

A regisztráció után sokan semmilyen tájékoztatást nem kapnak arról, hogy mikor oltják be őket a koronavírus ellen. Ezért az egyébként is leterhelt háziorvosoktól szeretnének információhoz jutni. Híradónknak egy háziorvos azt mondta, gyakran ők is csak néhány órával az oltás beadása előtt tudják meg, ki következik. Az ATV Híradó riportja.

Sokszor az utolsó percben derül ki, hogy ki kap oltást

 

Sokan ugyan regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, de azóta semmilyen tájékoztatást nem kapott. Több nézőnk is jelezte, azt sem tudja, hogy sikerült-e a regisztrációja mert visszaigazoló üzenetet nem kapott róla.

Híradónk ezzel kapcsolatban felkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Válaszukban azt írták, hogy a regisztrációt követően a honlapon megerősítést kapnak az állampolgárok a sikeres regisztrációról. Ezt kipróbáltuk és az oldalon és valóban kaptunk egy automatikus üzenetet erről. De a hasonló platformokon szokásos e-mailes tájékoztatás itt elmaradt.

A 71 éves súlyos, krónikus beteg Györgyöt azonban már kereste a háziorvosa az oltással kapcsolatban. Végül mégsem tudta beoltatni magát. György híradónknak azt mesélte, az orvosa péntek délután telefonált, hogy szombaton kellene megjelennie a Honvéd Kórházban, hogy megkaphassa az oltást. A kerekesszékes György végül azért nem kapta meg az oltást mert szerinte ilyen gyorsan szinte lehetetlen lett volna megoldani, hogy valaki az oltópontra szállítsa. A fizetős betegszállításért pedig nem minden esetben tud kifizetni 15 ezer forintot.

Babos Örs Levente szerint nehéz helyzetben vannak a háziorvosok, mert mindenki tőlük szeretné megtudni, hogy mikor kerül sorra, de sokszor számukra is csak néhány órával az oltás előtt derül ki, hogy ki következik.

A háziorvos híradónknak azt mondta, vele is történ már olyan, hogy délután fél ötkor értesítették, hogy másnap reggel fél kilencre szervezzen le hat, olyan 80 év fölötti krónikus beteget, akik be is tudnak menni az oltásra.

Babos Örs Levente elmondása szerint az lenne a szakmai elvárás, hogy a legveszélyeztetettebbeket küldjék az oltópontokra, de mivel ilyen rövid határidőkkel dolgoznak, azokat küldik, „akik mozdíthatók”. „Akiknek éppen ráér a családja. Mert nyilván egy 80 éves ember nem magától fog bemenni” – vélekedett.

A háziorvos híradónknak arról is beszélt, hogy szerdán elvileg 100 darab kínai vakcina érkezik hozzá. Egyelőre azonban nem tudja, hogy az előírt 5-6 nap alatt hogyan fogja ezeket beadni, miközben rendelnie is kell.

Hozzátette: szerinte a háziorvosi rendszer lassan eléri a teljesítőképessége határát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink