Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-02-22 16:24:00

Rendkívüli felhatalmazással kormányozhat Orbán Viktor újabb 90 napig

Megszavazta a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbítását, így a kormány újabb 90 napig rendkívüli jogrendben kormányozhat és hozhatja meg a járvány elleni intézkedéseket. Az ellenzék nemmel szavazott, mert szerintük a kormány visszaélt a felhatalmazással.

Az Országgyűlés 133 igen szavazattal 55 ellenében és egy tartózkodás mellett megszavazta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását 90 nappal. Ez azt jelenti, hogy a kormány rendkívüli felhatalmazással kormányozhat tovább, amikor a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedésekről dönt. De ezzel az eddigi, kormánytendeletekkel meghozott intézkedések - hitelmoratórium, bértámogatások, stb. - hatálya is meghosszabbodik.

A kormánypártok megszavazták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert ez az alapja a járvány elleni sikeres védekezésnek szerintük. Az ellenzék viszont elutasította a törvény megszavazását, mert szerintük a kormány visszaélt a hatalmával az elmúlt 90 napban.

A zárószavazás előtt leszavazták a DK módosító -indítványát, ami azt mondta ki, hogy legyen szabad vakcinaválasztás. A szavazás előtti vitában Völner Pál igazságügyi államtitkár kijelentette: most is szabad a vakcinaválasztás, a létező vakcinák közül szabadon lehet választani. 

A hétfői vitáról, a kormánypártok és az ellenzék összecsapásáról, és arról, hogy mi Orbán Viktor véleménye az ellenzéki elutasításról itt írtunk részletesen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink